Når katten når voksen alder rundt tolv måneder (dette varierer med rase), er det på tide å finne en regelmessig matingsrutine. For å opprettholde en optimal kroppstilstand må kattens kosthold omfatte riktig balanse av de fem store næringsgruppene: proteiner, fett og oljer, mineraler, vitaminer og karbohydrater. Alt produsert komplett dyrefôr av god kvalitet bør gi katten denne grunnleggende næringsbalansen.

Dersom du lager din egen mat hjemme, kan det være vanskelig å finne riktig næringsbalanse. En hvilket som helst av de mange produserte kattemattypene av høy kvalitet vil inneholde en vitenskapelig begrunnet kombinasjon av akkurat de næringsstoffene katten trenger. Fett- og proteinnivåer måles nøye for å kunne opprettholde en sunn kroppstilstand. Mineraler og vitaminer balanseres nøyaktig. Alle katter er 'obligate kjøttetere', som vil si at de må ha kjøtt i kostholdet. Bare kjøtt sørger for taurin (viktig for syn og friskt hjerte), visse flerumettede fettsyrer, så som arakidonsyre, og en spesiell form for vitamin A. Med mindre veterinæren råder til det, er det unødvendig å gi katten kosttilskudd dersom du gir den en kommersielt produsert komplett kattemattype.

Framskritt innen dyreernæring har medført at det nå finnes en lang rekke kommersielt produserte kattemattyper som er designet for å matche kattens spesifikke behov mer nøyaktig. Dersom katten for eksempel tilbringer det meste av tiden innendørs, kan den ha nytte av en spesiell innesammensetning med høye nivåer av ufordøyelige fibre som hjelper svelget hår gjennom fordøyelsessystemet uten å danne hårballer. Mindre aktive katter trenger færre kalorier, så å gi en 'lett' sammensetning kan hjelpe til med å unngå vektøkning. Rådfør deg alltid med veterinæren før du bytter til en annen sammensetning som er designet for en spesifikk tilstand. Det finnes også spesialkosthold som skal hjelpe til med å håndtere medisinske tilstander eller hjelpe tilfriskning fra sykdom, som veterinæren kan anbefale.

Husk forskjellen mellom 'komplett' og 'komplementær' kost. Komplett kost trenger ikke tillegg. Komplementær kost, så som godsaker og snacks og noen rent kjøtt-/fiskebaserte fôrtyper, er ikke næringsmessig balansert alene. Gir du katten komplementært fôr, må du begrense mengden i henhold til produsentens retningslinjer, og for å unngå overfôring må du alltid redusere kattens hovedmåltid i forhold til dette.

Det er selvfølgelig ikke noe galt i å lage en hjemmelaget godbit av og til, men bruk bare ferskt kjøtt og fisk som er godt kokt, uten tilsatt salt og med skinn og bein fjernet.

Med mindre kattens omstendigheter endrer seg dramatisk, er det ingen grunn til å bryte den regelmessige matingsrutinen fra tidlig voksen alder til slutten av sjuende år, da katten blir eldre.

Hva skal du fôre katten med?

Det finnes mange typer kattemat – ulike oppskrifter, formater og sammensetninger, og så valget mellom våtfôr og tørrfôr. Hvorvidt du gir våtfôr eller tørrfôr er i siste rekke et spørsmål om personlig smak (din og kattens), eller kan påvirkes av visse medisinske tilstander.

 • Komplett tørrfôr har noen spesifikke fordeler. Det er enkelt, lett å måle og bruke, lettere å lagre og holder seg lenger åpnet enn våtfôr. Det hjelper også til med å fjerne plakk fra tennene. Velger du tørrfôr, kan du forvente at katten vil tygge det mer aktivt og bruke lengre tid på å spise, drikke mer vann, og komme tilbake til maten flere ganger i stedet for å spise alt med én gang. Til forskjell fra mange hunder foretrekker katter å tygge på tørrfôret, og synes generelt det er mindre attraktivt dersom det er bløtt; du bør derfor holde det tørt.
 • Noen katter foretrekker rett og slett vårfôrets aroma og tekstur, og våtfôr kan også være enkelt med enkeltporsjonformater som sikrer et ferskt, lettservert måltid hver gang. Katten vil da også spise mer på én gang og ikke gå fra og til maten flere ganger, og så vil den drikke mindre. Server maten ved romtemperatur, slik at katten kan smake og lukte den ordentlig. Det kan ta opptil to timer å varme opp en åpnet boks fra den tas ut av kjøleskapet – alternativt kan du varme boksemat i mikrobølgeovnen en kort tid, men pass deg for varme flekker. Generelt må det unngås å servere mat som er for varm eller for kald.
 • Mange katteeiere serverer en blanding av tørrfôr og våtfôr, ettersom noen katter foretrekker våtfôr om morgenen og får tørrfôr som står ute over dagen.

Pass på at katten alltid har rent, friskt vann å drikke, helst i en stor keramikkskål. Rikelig med vann er særlig viktig dersom du gir tørrfôr. Dersom katten ikke vil drikke, kan du prøve en større skål – noen katter liker ikke at værhårene deres rører ved sidene. Metallskåler kan skremme en katt fra å drikke, ettersom de ser refleksjoner og skygger når de bøyer hodet ned for å drikke. Ideelt settes ikke vannet rett ved siden av maten, ettersom katter liker at det er litt avstand mellom ressursene. Katter liker å drikke rennende vann, så en vannfontene kan være et godt alternativ. Går katten utendørs, kan det være mer populært med en skål som samler regnvann enn det klare, friske vannet inne. Husk at melk ikke er noen erstatning for vann. Katter trenger ikke melk etter at de er avvent, og mange er laktoseintolerante, dvs. tåler ikke melkesukker, som kan føre til diaré. Også spesiell laktoseredusert «kattemelk» må betraktes som mat og ikke drikke, og matinntaket justeres deretter.

Lagring av mat

Våtfôr:

Når boksen er åpnet, må den dekkes og lagres i kjøleskapet, og maten varmes opp igjen før den serveres. Ikke la våtfôr stå ute for lenge, ettersom det fort kan bli hardt. Det anbefales ikke å oppbevare åpnet våtfôr lenger enn 24 timer, selv om det står i kjøleskapet, så det kan hende du vil foretrekke et porsjonsprodukt, så som en pose eller et foliebeger.

Tørrfôr:

Lagre tørrfôr i tørre, rene omgivelser, og vask beholderen regelmessig. En lufttett beholder holder maten mer smakfull ved å lukke aromaene inne. Gi tørrfôr tørt. Mange katter foretrekker å tygge på tørrfôret, og synes det er mindre attraktivt dersom det er bløtt.

Godbiter

De fleste katteeiere liker å gi katten noe godt å spise i tillegg til hovedmåltidet. Rester fra middagsbordet eller en matbit fra hånda betraktes av mange som en måte å vise hengivenhet på. Menneskemat er imidlertid kaloririk og ofte salt, og mangler mange viktige næringsstoffer, slik at du risikerer å overfôre eller forstyrre balansen i kattens kosthold. Det finnes også mange kommersielle godsaker som er kaloririke.

Noen kommersielle godsaker er designet for å snake godt og komplementere hovedmåltidet uten å forstyrre næringsbalansen, og noen hevder de virker positivt på fordøyelse eller tannhelse.

Husk at når du gir godbiter, må du alltid redusere kattens hovedmåltid med en tilsvarende kalorimengde, og mate i henhold til produsentens anvisninger. Begrens godbitene til ikke mer enn 15 prosent av kattens daglige energibehov for å unngå å sette kostholdet ut av balanse. Husk at dersom katten er på spesialdiett anbefalt av veterinæren, for å gå ned i vekt eller av annen medisinsk årsak, kan godsaker være forbudt ettersom selv bare litt menneskemat kan forstyrre en slik diett. Spør veterinæren hva du kan og ikke kan gi katten i dette tilfellet.

Hvor mye?

Mange katter foretrekker mange små måltider om dagen dersom de får velge. Dette er litt upraktisk for eierne, men katter er også i stand til å spise færre og større måltider, og de fleste katter tilpasser seg til å spise to måltider om dagen uten problemer. Men ettersom de er naturlige «beitedyr», passer det kattens matvaner bra å la noe tørrfôr stå ute mellom måltidene.

Les alltid matingsinstruksjonene på produktpakken nøye, men husk at disse retningslinjene bare er der for å gi deg et utgangspunkt. Alle katter er individer, så det viktigste er å gi dem nok mat til at de kan opprettholde en slank, sunn, ideell kroppstilstand. Er du i tvil når det gjelder hvor mye mat du skal gi katten, bør du rådføre deg med veterinæren.

Det er verdt å huske på at endrede omstendigheter kan føre til en endring i næringsbehovet. Hvis du for eksempel flytter fra et hus med hage til ett uten, kan kattens aktivitetsnivå avta, slik at den må spise færre kalorier for å opprettholde optimal kroppsvekt.

Når og hvordan du gir mat

Katter er vanedyr, så det er best å gi dem mat på samme sted og til samme tid hver dag, på et rolig sted borte fra husets styr og ståk. Velg en overflate som kan rengjøres enkelt, slik som flisegulv, eller bruk en spisematte. Server alltid maten i en ren skål; det beste er keramiske eller metallskåler, og noen katter foretrekker en tallerkel eller flat skål. Sett matskålen langt unna sandkassa, og dersom du har mer enn én katt, setter du matskålene et stykke unna hverandre, slik at du unngår konfrontasjoner. Dersom kattene ikke kommer overens, kan det være nødvendig å ha helt atskilte matingssteder.

Kostholdsendring

Det finnes mange årsaker til at du kan måtte endre kattens kosthold. Næringsbehovet kan endre seg som en følge av endret livsstil, alder eller omgivelser, eller det kan være en medisinsk tilstand som krever en spesiell diett. Husk å rådføre deg med veterinæren dersom katten nekter å spise maten den pleier, eller begynner å spise mindre. Dersom det er påkrevet med kostholdsendring, må du ta med i betraktningen at kattens fordøyelse lett kan forstyrres dersom kostholdet endres raskt, enten det er mellom boksemat og tørrfôr, eller mellom ulike merker. En sakte overgang hjelper katten å fordøye det nye produktet lettere, ved å naturlig tilpasse enzymene og bakteriene i fordøyelsessystemet. FortiFlora fra Purina er et prebiotikum fra Purina som også kan hjelpe til med overgangen. Når du begynner med et nytt fôrslag:

 • Ta litt av den nye maten i den som brukes nå, og bland alt sammen. Noen katter liker imidlertid ikke å blande smaker, så du kan også:
 • Gi begge typer mat samtidig, slik at katten kan prøve det nye slaget.
 • I løpet av sju til ti dager øker du gradvis mengden av nytt fôr, samtidig som mengden av det forrige reduseres, til en fullstendig endring er oppnådd.
 • Dersom katten ikke er bra og en kostholdsendring anbefales, bør du rådføre deg med veterinæren om hvordan og når endringen skal gjennomføres, ettersom overgangen kan være lettere når katten er blitt frisk og føler seg bedre.

Dersom du bytter fra våtfôr til tørrfôr, vil katten tygge mer aktivt og i alle fall trenge mer vann, og kan besøke skålen sporadisk heller enn å spise alt på én gang. Dersom du bytter fra tørrfôr til våtfôr, kommer den til å drikke litt mindre, og spise mer i ett måltid på kortere tid. Ettersom tørrfôr er mer energitett enn våtfôr, kan katten ha behov for å spise forholdsmessig mer våtfôr for å få i seg like mange kalorier.

Godbiter til katten

Sporadiske godbiter lagt ut mellom måltidene eller gitt i hånda er en flott måte å knytte bånd mellom deg og katten din. Menneskemat er imidlertid kaloririk og mangler mange viktige næringsstoffer, slik at du risikerer å overfôre eller forstyrre balansen i kattens kosthold. Noen godsaker er designet for å snake godt og komplementere hovedmåltidene uten å forstyrre næringsbalansen, og noen hevder de virker positivt på fordøyelse eller tannhelse.

Husk at når du gir godbiter, må du alltid redusere kattens hovedmåltid med en tilsvarende kalorimengde, og mate i henhold til produsentens anvisninger. Begrens godbitene til ikke mer enn 15 prosent av kattens daglige energibehov for å unngå å sette kostholdet ut av balanse.

Kresne katter

Katter har ord på seg for å være kresne i matveien. Mange har teksturer og smaker de liker bedre enn noe annet, og rynker fort på nesen dersom det er noe uvanlig.

Kresenhet kan imidlertid være en første indikasjon på sykdom, så rådfør deg alltid med veterinæren dersom kattens appetitt avtar. I tillegg til å følge veterinærens råd er det flere måter å oppmuntre katten til å spise på, inkludert:

 • Skap mer privatliv rundt måltidene. Bytt mattid til etter at resten av husholdningen har spist, og sett maten et rolig sted unna husets styr og ståk.
 • Sørg for at skåla er ren. Mange kattunger spiser ikke av en skål som har rester av gammel mat i seg. Vask mat- og vannskåler etter hver bruk.
 • Noen katter foretrekker å bruke tallerkener framfor dype skåler.
 • Prøv å bytte fôr dersom katten vanligvis spiser tørrfôr. Tørrfôr absorberer fuktighet og blir hardt, særlig i varmt vær.
 • Prøv å servere våtfôr ved romtemperatur; da lukter det bedre og er lettere å fordøye. Dette kan ta litt tid dersom du oppbevarer fôret i kjøleskapet, eller du kan varme våtfôr i mikrobølgeovnen en kort tid til det er varmt (aldri glohett) å ta på.
 • Fôr med sterkere lukt kan friste en kresen katt.
 • Varier fôrtype (tørt og vått) og smak.
 • Husk at katter som tilbringer mye tid ute, har mange muligheter til å få seg en godbit utenom måltidene. Det kan hende katten rett og slett ikke er sulten ved middagstider. Fôr av høyere kvalitet kan oppmuntre den til å avstå fra utendørsalternativene. Videre gjør varme sommerdager appetitten dårligere, men sjekk alltid med veterinæren om det ikke er underliggende medisinske årsaker.

Når katten omsider vender tilbake til maten, må du gi den mye ros og kjærlighet så snart skåla er fjernet.

Dersom kresenheten fortsetter

Dersom kattens kresenhet fortsetter, må du rådføre deg med veterinæren, ettersom det kan være en underliggende sykdom som hindrer katten i å spise. En full sjekk anbefales, ettersom det er mange årsaker til at kattens appetitt kan avta.

Overvektige katter

Voksne katter kan ha en tendens til å legge på seg, særlig innekatter eller katter som er litt eldre. Fedme er den vanligste næringsforstyrrelsen hos katter og rammer rundt én av tre katter i Storbritannia. Derfor er det viktig å passe godt på kattens vekt, gitt helserisikoen som fedme medfører.

Slik ser du om katten er overvektig

Det kan være vanskelig å se om katten er overvektig. Bruk kroppstilstandskartet som referanse. Regelmessig vurdering av veterinæren anbefales, men du kan sjekke selv ved å la hendene gli langs sidene og magen. Ved idealvekt bør du lett kunne kjenne, men ikke se, ribbeina, uten mye fett over. Taljen bak ribbeina bør være lett synlig når du ser ned ovenfra, uten tegn til svingende folder på sidene når katten går.

Katten er moderat overvektig

- dersom taljen hverken er lett eller vanskelig å se, du kan kjenne litt fett under magen, men du kan fortsatt så vidt kjenne ribbeina under et lag av overliggende fett.

Katten er overvektig

- dersom det ikke er noen talje, du ikke kan kjenne ribbeina, og magen ser rundt ut med et tungt, hengende dekke av fett (fettpute) som svinger når katten går.

Slik får du katten tilbake til idealvekt

Før du gir deg i kast med kostholdsendringer eller 'slankekurer', må du rådføre deg med veterinæren. Det er viktig at katten veies og sjekkes for eventuelle underliggende sykdomsproblemer før det iverksettes kostholdsendringer eller -begrensninger. For å hjelpe katten å gå ned i vekt kan du begynne med å kutte ut alle godbiter i en periode på to uker – det gjelder også melk. Sørg for at alle i familien kjenner reglene, slik at det ikke forekommer kjærlig juksing! Har du flere katter, gir du dem mat separat for å unngå stjeling. Å dele kattens mat opp i mindre og hyppigere måltider kan hjelpe på sulten, men hold telling med hva og hvor mye du gir. Veterinæren kan foreslå å redusere mengden eller bytte til en spesialdiett med færre kalorier. Du må aldri 'sulte' katten eller begrense maten uten råd fra veterinæren, ettersom dette kan føre til alvorlige medisinske problemer.

Noen spesialmerker av kattemat tilbyr også sammensetninger som er spesifikt laget med tanke på innekatters eller steriliserte katters behov. Disse er vanligvis tilpasset unge og voksne steriliserte katters reduserte energibehov, og fremmer en slank kroppsmasse, opprettholder god regulering av glukosemetabolismen og friske urinveier.

Mat er bare en del av likningen. Livsstil kan også være viktig. Mangel på mosjon kan ofte være årsaken til vektøkning, så oppmuntre katten til å holde seg aktiv og brenne flere kalorier. En egen leketime kan hjelpe, og mange katter setter pris på tiden de bruker til å jage en ball eller en 'fiskeleke'.

Lett kosthold

Du bør også vurdere fordelene ved å gå over til et spesialsammensatt 'lett' kosthold. Lett kosthold er mindre konsentrert med lavere kaloriinnhold, slik at du kanskje ikke trenger å kutte ned på den faktiske mengden du gir katten. Slikt kosthold er beriket med alle de viktige næringsstoffene bortsett fra kalorier, så selv om du må redusere fôringsmengden, kan du være trygg for at katten fortsatt får alle de riktige mineralene og vitaminene i riktige proporsjoner. Vær oppmerksom på at dersom du gir katten et kosthold anbefalt av veterinæren, må du rådføre deg med vedkommende før du foretar endringer.

Etter fjorten dager sjekker du kroppstilstanden igjen og fortsetter dietten til en ideell kroppstilstand og -vekt er oppnådd. Raskt vekttap er farlig og kan indikere et alvorlig underliggende problem. Vellykket vekttap skal være langsomt og gradvis, og kan ta flere måneder, så vær tålmodig. Det kan hende du kan bli med på et slankeprogram i regi av veterinæren din, slik at du kan overvåke kattens vekttap nøye i tillegg til å få hjelp og råd. Når du har nådd målet, kan det hende du vil justere fôringsmengden litt for å stabilisere vekten.

Purina-merker for voksne katter

Purina produserer mange av Storbritannias ledende kattemattyper innen tørrfôr og våtfôr, som alle er resultatet av de siste vitenskapelige framskrittene innen kvalitet, smak og ernæring, designet for å gi deg og katten et framragende valg i oppskrifter og formater, for hver livsfase og livsstil.

Les mer om PURINA® kattemat.