Kattunger har mye voksing foran seg, og det går raskt unna. Innen seks måneder har kattungen nådd 75 prosent av total kroppsvekt, derfor er det viktig å gi dem næringsrik kattemat.

Næring for kattunger

Kattemat for kattunger inneholder mye protein, som er kroppens byggesteiner og avgjørende for riktig vekst. God kattemat for kattunger inneholder også høyere nivåer av viktige mineraler så som kalsium, fosfor, magnesium, zink og jern for å bygge opp sterke bein og tenner.

Ettersom katter er obligate kjøttetere, må noen deler av kostholdet deres være kjøtt for at de skal få i seg næringsstoffene de trenger for å trives. Kjøtt sørger for taurin (viktig for normalt syn og friskt hjerte), viktige fettsyrer, samt en spesifikk form for vitamin A som alle katter trenger. Lever, fisk og fiskeolje er også gode kilder til vitamin A og viktige fettsyrer.

Hvor mange måltider?

Kattunger har stor appetitt, men små mager (omtrent så stor som en valnøtt ved åtte ukers alder), så gi dem små mengder ofte.

 • Etter avvenning vil kattungen ønske å spise minst fire måltider om dagen for å få nok drivstoff. Dersom du ikke kan få til dette matingsregimet, må du gi den mat tre ganger om dagen, men også legge ut litt tørrfôr som mellommåltid. Du kan også bruke en tidsinnstilt mater.
 • Reduser gradvis til tre måltider om dagen etter hvert som katten blir eldre. Ved seks måneder bør du være nede i to.
 • Noen katter «beiter» og foretrekker å innta mange små måltider i løpet av dagen (særlig de som hovedsakelig spiser tørrfôr), mens andre foretrekker få, større måltider. Katter kan ikke tilpasse seg til å spise bare ett måltid om dagen, som noen hunder gjør.
 • Les alltid instruksjonene for mating, men husk at de bare er et utgangspunkt. Alle katter er ulike, og det viktigste er å opprettholde en slank, frisk kroppstilstand. Gratis eksperthjelp og råd om kattungens helse får du av vårt PURINA® PetCare Team. Oppsøk alltid veterinæren dersom du er usikker på hvor mye mat du skal gi kattungen, eller dersom du tror den er over- eller undervektig.

Slik mater du kattungen

 • Katter er vanedyr, så det er best å gi kattungen mat på samme sted og til samme tid hver dag
 • Gi den mat et rolig sted unna husets styr og ståk.
 • Velg en overflate som kan rengjøres enkelt, slik som flisegulv, eller bruk en spisematte.
 • Server alltid maten i en ren skål; det beste er keramiske eller metallskåler, og noen katter foretrekker en tallerkel eller flat skål.
 • Sett matskålen langt unna sandkassa, og dersom du har mer enn én katt, setter du matskålene et stykke unna hverandre, slik at du unngår konfrontasjoner. Dersom kattene ikke kommer overens, kan det være nødvendig å ha helt atskilte matingssteder.
 • Prøv å servere våtfôr ved romtemperatur; det lukter bedre og er lettere å fordøye. Dersom du oppbevarer det i kjøleskapet, kan du varme våtfôr i mikrobølgeovnen en kort tid til det er varmt (aldri glohett) å ta på, men ikke la det stå for lenge, ettersom dette kan føre til bakterievekst.

Lagring av mat

Våtfôr

Når boksen er åpnet, må den dekkes og lagres i kjøleskapet, og maten varmes opp igjen før den serveres. Ikke la våtfôr stå ute for lenge, ettersom det fort kan bli hardt. Det anbefales ikke å oppbevare åpnet våtfôr lenger enn 24 timer, selv om det står i kjøleskapet, så det kan hende du vil foretrekke et porsjonsprodukt, så som en pose eller et foliebeger.

Tørrfôr

Lagre tørrfôr i tørre, rene omgivelser. En lufttett beholder holder maten mer smakfull ved å lukke aromaene inne. Bruker du en beholder, må du vaske den hver gang du fyller den på nytt.

Gi tørrfôr tørt. Mange katter foretrekker å tygge på tørrfôret, og synes det er mindre attraktivt dersom det er bløtt. Hard mat er også med på å holde tennene rene.

Tørrfôr eller våtfôr?

Det finnes mange typer kattemat for kattunger på markedet, fra poser, foliebeger og hermetikk til tørrposer og bokser. Når det kommer til stykket er det et spørsmål om smak og behag (din og kattens!).

Fordeler ved tørrfôr

 • Enkelt
 • Lett å måle opp variable mengder
 • Kan oppbevares lenger etter åpning.
 • Kan hjelpe til med å fjerne plakk fra tennene på eldre katter.
 • Mindre biter i det meste som produseres av tørrfôr for kattunger, er lett for kattungene å tygge og svelge.

Fordeler ved våtfôr

 • Sterkere aroma
 • Mykere tekstur
 • Det er tilgjengelig enkle enkeltporsjonformater som gjør servering lett.

Drikke

Uansett hvilket format du velger, må du sørge for at kattungen alltid har rent, friskt vann å drikke, særlig dersom du gir den tørrfôr.

 • Bruk en skål som ikke er høyere enn at en liten kattunge komfortabelt kan drikke av den.
 • Dersom kattungen ikke vil drikke, kan du prøve en videre skål – noen katter liker ikke at værhårene deres rører ved sidene.
 • Metallskåler kan skremme en katt fra å drikke, ettersom de ser refleksjoner og skygger når de bøyer hodet ned for å drikke.
 • Sett vannet et annet sted enn matingsområdet.
 • Husk at melk ikke er noen erstatning for vann. Kattunger trenger ikke melk etter at de er avvent, og mange er faktisk laktoseintolerante. Også spesiell laktoseredusert «kattemelk» må betraktes som mat og ikke drikke, og matinntaket justeres deretter.

'Komplett' eller 'komplementært' fôr?

Forskjellen mellom 'komplett' og 'komplementært' fôr er at komplett fôr gir katten alle næringsstoffene den trenger. Komplementært fôr, som en godbit, snacks eller rent fiskebasert eller dyrederivert fôr, er ikke næringsmessig balansert, og kattungen trenger derfor andre næringsstoffer fra en annen kilde. Dersom du gir komplementært fôr, må du begrense mengden i samsvar med produsentens retningslinjer og sørge for at kattungen spiser nok komplett fôr til å innfri næringsbehovet.

Bytte til et annet fôr

Kattunger kan ha sensitive fordøyelsessystemer: de kan lett bli urolige dersom du skifter maten for raskt. For nykommere er det best å holde seg til fôret oppdretteren eller senteret ga dem, med mindre det ikke er næringsmesig balansert. Gratis eksperthjelp og råd om kattungens helse får du av vårt PURINA® PetCare Team Er du i tvil, oppsøker du veterinæren, særlig dersom kattungen nekter å spise maten den pleier, eller begynner å spise mindre. Dersom du ønsker å bytte kattungens kosthold etter noen uker, må du gjøre det gradvis ved hjelp av følgende tips:

 • Gi begge typer mat samtidig, slik at kattungen kan prøve det nye slaget.
 • Når den har smakt på, blander du litt av den nye maten i den gamle. I løpet av minst 7–10 dager øker du forholdet til du bare gir den nye maten. I noen tilfeller kan overgangen ta lengre tid.
 • Dersom kattungen må endre kosthold av helseårsaker, bør du rådføre deg med veterinæren om hvordan og når endringen skal gjennomføres, ettersom overgangen kan være lettere når kattungen er blitt frisk og føler seg bedre. FortiFlora fra Purina er et prebiotikum fra Purina som kan hjelpe til med overgangen.

Dersom du bytter fra våtfôr til tørrfôr, vil kattungen tygge mer aktivt, trenge mer vann, og kan besøke skålen sporadisk heller enn å spise alt på én gang. Dersom du bytter fra tørrfôr til våtfôr, kommer den til å drikke litt mindre, og spise mer i ett måltid på kortere tid. Ettersom tørrfôr er mer energitett enn våtfôr, kan kattungen ha behov for å spise forholdsmessig mer våtfôr for å få i seg like mye kalorier. Uansett hvor gammel katten er, må friskt, rent vann alltid være tilgjengelig.

Når skal du begynne å gi kattemat for voksne katter

Selv om mange katter kan se fullvoksne ut ved seks til åtte måneder, er de fortsatt kattunger på innsiden. Beina styrker seg fortsatt, og kroppen fylles ut. De fleste katter regnes for å være kattunger til de er tolv måneder gamle, og da bør de bytte til kattemat for voksne katter.

Dette kan variere avhengig av kroppstilstand eller råd fra veterinæren – dersom kattungen blir overvektig, må du høre med veterinæren, som kan foreslå et vektregulerende kosthold for voksne katter. Alle endringer i matveien må gjøres gradvis, som beskrevet ovenfor, for å unngå urolig mage.

Godbiter til kattungen

Å gi katten godbiter fra hånda er en flott måte å knytte bånd mellom dere på. Men det er visse forbehold når det gjelder å gi godbiter til kattunger, særlig dersom de ennå ikke nærmer seg fullvoksen vekt og størrelse.

Matrester.

Generelt skal du ikke gi kattungen rester fra middagsbordet. Menneskemat er gjerne kaloririk og mangler næringsstoffer som er viktige for katten, slik at du risikerer å overfôre eller forstyrre balansen i kattungens kosthold. Voksende kattunger er enda mindre tolerante enn voksne katter.

Fabrikkproduserte godbiter.

De fleste godbiter er ikke designet med tanke på kattunger og kan inneholde mange kalorier. De store godbitene for voksne kan også forårsake kvelning. I tillegg har kattunger små mager, slik at volumet de kan spise i løpet av en dag, er begrenset.

Kombinasjonen av disse grunnene gjør at godbiter bør forbeholdes eldre kattunger. Hvis og når du gir eldre kattunger godbiter, bør de ikke utgjøre mer enn 10–15 prosent av det daglige energibehovet, og du bør alltid redusere hovedmåltidet med en tilsvarende kalorimengde. Les alltid retningslinjene for mating på emballasjen for spesifikk veiledning. Vær oppmerksom på at reker inneholder høye nivåer magnesium og må begrenses i kattens kosthold.