Basset bleu de gascogne

Basset bleu de gascogne

Basset bleu har et nobelt utseende med den typiske rørformede lange kroppen og korte ben. Dette er en kraftig og atletisk hund, men den er ikke tung eller besværlig. Rasen er mellomstor med en høyde på 30–38 cm som fullvoksen og vekt ca. 8–10 kg. Det mest karakteristiske trekket er pelsfargen – svart mot en hvit bakgrunn, dekket med svarte flekker som gir et blåskjær. Typiske brune jakthundmerker er også en vanlig egenskap (se rasestandarden for flere detaljer).

Dog
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Dog
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Drivende hunder og sporhunder
Dog
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Frankrike er det opprinnelige hjemlandet til flere jakthunder, og som navnet antyder, inkluderer dette også basset bleu de gascogne, som kommer fra Gascogne i sørvest-Frankrike. Blå jakthunder fra denne regionen er nevnt så tidlig som på 1100-tallet og skal ha vært medhjelper ved jakt på både villsvin, ulv og hjort. Rasen døde nesten ut i begynnelsen av 1900-tallet, men den mer langbente bleu de gascogne ble brukt i avlsprogrammer for å bringe basset bleu tilbake fra randen av utryddelse.

Personlighet

Basset bleu de gascogne er kjærlig mot sin familie og venner, men noe reservert overfor andre. Denne rasen skal være "skarpsindig" og "vågal" – ord man sjelden finner i rasestandarder, noe som indikerer at denne hunden virkelig er unik! Som alle sporhunder er basset bleu aldri lykkeligere enn når den har nesen i bakken på sporet av en interessant lukt.

Helse

Basset bleu er ikke kjent for å lide av særlige arvelige tilstander. Som andre hunder med denne kroppsformen kan de forventes å være mer tilbøyelige til å få ryggproblemer og unormal leddutvikling

Mosjon

Som de fleste jakthunder kan basset bleu de gascogne bli døv når den følger nesen, så en pålitelig tilbakekalling er avgjørende, og det samme er mosjon uten bånd bare i trygge områder uten trafikk. Denne rasen ble avlet frem for lange, trege jaktturer, så dette er en hund som gjør det bedre over lange distanser enn korte, og den trenger et par timer mosjon hver dag for å brenne av energi og bruke nesen.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Basset bleu har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte, tette pelsen krever lite stell, ikke særlig mer enn en gjennombørsting i uken, for å fjerne død pels og bevare et sunt utseende. Eierne kan gi denne hunden et sporadisk bad om nødvendig. Ørene krever særlig oppmerksomhet, da øreinfeksjoner kan oppstå på grunn av begrenset luftstrøm.