Bearded collie

Bearded collie

Bearded collie er en mellomstor slank og aktiv hund med en lang, rufsete overpels som deler seg naturlig til sidene, og som kommer i svart, blått, rød-brun, skifergrå, alle nyanser av grå, brun og sandfarge med eller uten hvite merker. Hanner skal helst ha en høyde på 53–56 cm og tisper 51–53 cm. De veier mellom 18 og 28 kg.

Bearded collie
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Bearded collie
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Bearded collie
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Bearded collie ble utviklet i Skottland fra lokale fårehunder, spesielt den gamle engelske fårehunden, med en mulig tilførsel av gener fra polsk lavlands fårehund og komondor. Opprinnelig var det sannsynligvis to typer bearded collie-raser – en mindre, mer lettbent gjeterhund fra høylandet og en tyngre benet hund med helsvart pels fra lavlandet. Den moderne bearded collie-rasen antas å være en blanding av disse to typene gjeterhunder. "Collie" er det skotske ordet for fårehund.

Personlighet

Rasen er våken, ivrig etter å lære og liker å være rundt folk. Dette er snille hunder som elsker å inkluderes i alle aspekter av familielivet, og som har en tendens til å komme godt overens med andre hunder og husdyr. Fremmede vil bli møtt med ivrige bjeff, men får som regel en varm mottakelse.

Helse

Som mange andre raser kan bearded collie lide av hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer) og arvelige øyesykdommer. Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Bearded collie er en aktiv rase som trenger minst en times mosjon hver dag. Disse hundene elsker alle slags leker og har er kjent for å gjøre det bra i agility, lydighet og til og med sporing.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsstellet på bearded collie er en omfattende operasjon, og daglig børsting anbefales. Det er viktig at man løfter pelsen slik at man kommer helt ned til huden. Bare å børste overpelsen er av liten nytte, og floker vil danne seg med mindre hvert lag børstes grundig, helst med en stiv børste. Bearded collie røyter noe, men ikke overdrevent dersom pelsen stelles godt.