Belgisk fårehund groenendael

Belgisk fårehund groenendael

Groenendael er en mellomstor, langhåret rase som har en firkantaktig form. Selv om de ofte kan forveksles med langhåret schäfer, har de en mer kvadratisk profil, lettere ben og et mer definert hode, med en lett, rask bevegelse. Groenendael-rasen er svart, og voksne hanner skal ha høyde 61–66 cm og voksne tisper 56–61 cm. De veier mellom 27,5 og 28,5 kg.

Belgisk fårehund groenendael
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Belgisk fårehund groenendael
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Belgisk fårehund groenendael
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Det er fire varianter av belgisk fårehund – Groenendael, Tervueren, Malinois og Laekenois – oppkalt etter områdene i Belgia der de stammer fra. Hardtarbeidende fårehunder fra Belgia har vært kjent siden middelalderen. På 1890-tallet oppførte en professor ved den belgiske veterinærhøgskolen standarder for de ulike typene av belgisk fårehund. Det ble bemerket at de alle var like av type, med pelsen som den største forskjellen. Professoren delte dem deretter inn i varianter og ga råd om å avle dem som separate raser. Groenendael-hunden ble utviklet fra en krysning av svart tispe av den belgiske fårehunden med en annen svart fårehund. Det resulterende kullet ble forløperen til Groenendael-varianten.

Personlighet

Groenendael er en hengiven, lojal følgesvenn som ønsker å være med på det som skjer. Deres naturlige vakthundinstinkter vil vekkes hvis og når de føler det er nødvendig. De vil beskytte hjemmet og familien, så det er ikke tilrådelig å oppmuntre denne rasens vaktinstinkter når hunden er ung, da den kan begynne å vokte deg også i "normale" situasjoner. Tidlig, omhyggelig sosialisering er derfor viktig for denne rasen.

Helse

Som mange andre raser kan alle variantene av belgisk fårehund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Groenendael trenger minst to timer daglig mosjon og mental stimulering, og de utmerker seg særlig i agility og lydighet. De er veldig aktive hunder og bør ikke vurderes som kjæledyr hvis de skal være alene hele dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Groenendael er en langhåret hund som må stelles flere ganger i uken. Den har en lang, rett og kraftig ytterpels med et ekstremt tett underlag. Hannhundene har lengre pels enn hunnene, og "manken" rundt halsen er også mer synlig på hannene.