Belgisk fårehund malinois

Belgisk fårehund malinois

Malinois er en mellomstor, korthåret rase som har en firkantaktig form. Selv om de ofte forveksles med schäfere, har de en mer kvadratisk profil, lettere ben og et mer definert hode. Malinois er lysebrun, rød eller grå i fargen med svarte nyanser i hårtuppene. Halen er vanligvis mørkere eller har en svart spiss, ansiktet er en svart maske, og ørene er for det meste svarte. Voksne hanner har en høyde på 61–66 cm og tisper 56–61 cm. De veier mellom 27,5 og 28,5 kg.

Belgisk fårehund malinois
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Belgisk fårehund malinois
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Belgisk fårehund malinois
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Belgisk fårehund kommer i fire varianter: Laekenois, Tervueren, Groenendael og Malinois, oppkalt etter områdene i Belgia der de kommer fra. Hardtarbeidende fårehunder fra Belgia har vært kjent siden middelalderen. På 1890-tallet oppførte en professor ved den belgiske veterinærhøgskolen standarder for de ulike typene av belgisk fårehund. Det ble bemerket at de alle var like av type, med pelsen som den største forskjellen. Professoren delte dem deretter inn i varianter og ga råd om å avle dem som separate raser. Malinois-rasen var den første av de belgiske fårehundene til å utvikle en bestemt type og bli fremavlet tro mot denne. Det var også den første som ble allment populær.

Personlighet

Malinois er ikke en rase for deg som "bare vil ha en hund"; dette er en hengiven, lojal følgesvenn som vil beskytte hjemmet og familien, og som trenger en erfaren eier. Som alle raser med vaktinstinkter er det ikke tilrådelig å oppmuntre disse instinktene når hunden er ung, siden den da kan begynne å forsøke å beskytte deg også i ufarlige situasjoner. Deres naturlige vakthundinstinkter vil vekkes hvis og når det er nødvendig.

Helse

Som mange andre raser kan alle variantene av belgisk fårehund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Malinois trenger minst to timer daglig mosjon og mental stimulering. Denne rasen lærer raskt og utmerker seg innen agility, lydighet og annen hundesport. De er veldig aktive hunder og bør ikke vurderes som kjæledyr hvis de skal være alene hele dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Malinois er en korthåret hund med ullaktig underpels. Håret er tykkere på halen og rundt halsen; bakbena har lengre hår, og halen er busket. Malinois trenger lite stell, og pelsstell en gang i uken er tilstrekkelig.