Bouvier des flandres

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres er røff, sterk og kompakt og har et kraftig og robust utseende. De har en fyldig, robust pels som ser noe ustelt ut, samt skjegg, bart og buskete øyenbryn. Bouvier-hunder kommer i farger fra lysebrun til svart, og brungul. Voksne tisper har en høyde på rundt 59–65 cm og veier mellom 27 og 35 kg. Voksne hanner har en høyde på rundt 62–68 cm og veier mellom 35 og 40 kg.

Bouvier des flandres
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Bouvier des flandres
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Bouvier des flandres
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Rasens eksakte opprinnelse er ukjent, men fra 1600-tallet ble alle hunder som jobbet med kveg, kalt "bouvier" (kveggjeter), og hver region i området hadde sin egen type med sitt eget navn. Disse hundene var verdsatt som gjeterhunder og vakthunder. I løpet av første verdenskrig forsvant bouvier-rasen nesten for godt, og mange av de sjeldnere typene gikk helt tapt. De to eneste som overlevde, var bouvier des flandres og bouvier des ardennes. Både Frankrike og Belgia gjør krav på flandres-hundens opprinnelse. En belgisk militærveterinær, kaptein Darby, kan få æren for å ha sikret rasens kontinuitet gjennom krigsårene.

Personlighet

Til tross for sitt noe "avskrekkende" utseende har bouvier des flandres et stabilt temperament og elskverdige trekk, noe som gjør dem ideelle familiekjæledyr. Rasen er beskyttende over sine familier og hjem, og er noe reservert overfor fremmede, men aldri aggressive. Rasen er rolig og følsom innendørs, de er kjærlige med familien sin og vil godta andre hunder og husdyr hvis de sosialiseres og introduseres på riktig måte i ung alder.

Helse

Bouvier des flandres er relativt hardføre hunder, men som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Rasen er spesielt utsatt for laryngeal lammelse, noe som kan resultere i støyende pust og pusteproblemer.

Mosjon

Som valper vil bouvier des flandres få nok mosjon bare ved å løpe rundt i hagen. Når de er voksne, er de veldig tilpasningsdyktige til familiesituasjonen, men bør få minst en times daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Bouvier-hunden har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Denne rasen har en fyldig, grov ytterpels som skal holdes rundt 6 cm lang. Underpelsen er tettsittende og tett. Bouvier bør stelles minst tre ganger i uken med særlig fokus på skjegg og bart, for å sikre at de holdes fri for matrester. Det er viktig å sørge for at underpelsen holdes fri for floker med tanke på hundens komfort. Ytterpelsen bør strippes minst to ganger i året i røyteperioder.