Briard

Briard

Briard-hunder er store (men ikke tungvektige), vakre hunder med karakteristisk lang pels. De vanligste fargene er svart og lysebrun, selv om skifergrå også ses. De er muskuløse, robuste og velproporsjonert. Den muskuløse nakken bærer hodet med stolthet. Til tross for alt håret de har rundt øynene, har de et veldig godt syn! Voksne tisper har en høyde på 58–65 cm og veier ca. 34 kg; voksne hanner måler 61–69 cm og veier ca. 38,5 kg.

Briard
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Briard
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Briard
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Briard-hundens eksakte opprinnelse er ukjent, men det antas at den ble etablert i Europa i middelalderen, og at den stammer fra orientalske fårehunder krysset med lokale vaktraser. I Frankrike skapte denne kombinasjonen briard-hunden. En versjon av en gammel legende sier at Aubry av Montdidier ble drept med hunden sin som eneste vitne. Hunden fulgte etter morderen konstant, og kongen ble gjort oppmerksom på situasjonen og beordret en duell mellom morderen og hunden (en vanlig forekomst i middelalderen). Hunden vant! Briard-hundens fysiske og arbeidsmessige egenskaper kan tyde på at den stammer fra Aubrys hund. Rasen tok navnet fra den franske regionen Brie.

Personlighet

Briard-hunder er naturlig beskyttende, tøffe, våkne og modige, og kan være problematisk overfor andre hunder hvis de ikke håndteres riktig. De vil godta andre husdyr hvis de introduseres på en god måte. De er lykkeligst i hjemmet som en del av familien og vil betrakte fremmede med mistenksomhet. De er livlige hunder som elsker å leke, men leken kan bli tøff, så man må passe på dersom det er yngre barn i husholdningen.

Helse

Generelt er briard en sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Kravene til mosjon er høye, for å tilfredsstille dennes rasens energinivå. De elsker å svømme og løpe, og bør få minst to timer fysisk trening hver dag, i tillegg til trening som stimulerer både kropp og sinn.

Ernæring

Store hunderaser som briard har større appetitt enn små og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, sammenlignet med mindre raser. Briard har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Kravene til pelsstell er betydelige, selv om det ikke er nødvendig å bruke profesjonelle hundefrisører. Massevis av børsting og kjemming av den grove, doble pelsen er nødvendig for å begrense røyting, forhindre knuter og holde pelsen ren og uten floker. Lagvis børsting (teknikk for børsting oppover lag for lag) ned til huden anbefales. Innsiden av ørene må holdes rene, og eventuelt overflødig hår må fjernes. På samme måte må overskytende hår mellom potene trimmes regelmessig.