Breton

Breton

Denne mellomstore, tettbygde hunden har en mellomlang pels som kommer i oransje og hvit; leverfarge og hvit; svart og hvit; trefarget eller roan (blanding av farget hår og hvitt). Breton-hanner er 48–51 cm høye og tispene 47–50 cm som fullvoksne. Vekten som fullvoksen er 14–18 kg.

Breton
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Breton
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Breton
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Denne hunden, en gang kalt Brittany Spaniel, er en fransk jakt-, pointer- og hentehund oppkalt etter Bretagne-regionen der den ble utviklet. På midten av 1800-tallet tok britiske fintfolk som drev jakt på ting som rødhøne og småsnipe, med seg sine pointere og settere til franske gårder, der de blandet seg med lokale jakthunder. Det antas at det var en blanding av gordon setter, engelsk setter og fougeres fransk spaniel som resulterte i breton-rasen, som i dag er en av de mest populære jakthundene i Frankrike.

Personlighet

Breton er en medgjørlig, kjærlig, leken og snill familiehund. Den er sosial og liker godt å være sammen med familien og andre hunder. Dette er en livsglad, livlig og energisk hund som elsker å være utendørs.

Helse

Som mange andre raser kan breton (eller brittany spaniel) lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi forekommer også i rasen.

Mosjon

Breton har solid utholdenhet og trenger minst to timer mosjon hver dag. Den trenger mental og fysisk stimulering, og rasens allsidighet betyr at den kan læres opp til å utmerke seg i all hundesport og alle hobbyer – fra flyball til feltkonkurranser.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den mellomlange pelsen er flat eller noe bølget med enkelte lengre hår (fjærende) på forbena og mer frodig fjæring på bakbena. En gjennombørsting to ganger i uken skal være tilstrekkelig. Ørene må sjekkes ukentlig og rengjøres etter behov.