Cairn terrier

Cairn terrier

Cairn terrier er kortbenet og kraftig bygd med et reveaktig uttrykk, hard pels og små, spisse ører. Selv om den ikke er tungt bygd, er dette nokså muskuløse, arbeidskar-lignenede små hunder med hard, kraftig ytterpels og kort, myk, tettsittende underpels. Cairns kommer i kremfarge, hvete, rød, grå eller svart med brungule flekker i alle farger. Voksne hunder har en høyde på rundt 28–31 cm og veier mellom 6 og 7,5 kg.

Cairn terrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Cairn terrier
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Cairn terrier
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Cairns er opprinnelig fra de vestlige øyene i Skottland og særlig Isle of Skye, og har vært kjent siden 1500-tallet. Rasen fikk navnet etter steinene (cairns) som ble reist for å markere en grense eller en grav. Disse steinene ble favorittskjulested for rever og andre skadedyr, og den lille, men fryktløse cairn terrier-hunden ble avlet frem for å drive ut slike skadedyr. Fra et stort utvalg av hunder av terrier-type oppstod sakte, men sikkert fire forskjellige raser: cairn, skye, west highland white og scottish.

Personlighet

Dette er en munter, våken, livlig og utadvendt rase som kan trenes til å gå godt sammen med barn. De vil også trives i lag med andre hunder, selv om noen vil verne om seg og sitt. De må imidlertid læres å akseptere katter og andre husdyr i tidlig alder, siden de vil begynne å jage dem så snart de er eldre. Dette kan være selvstendige og sta hunder, så omhyggelig, konsekvent trening er derfor avgjørende.

Helse

Som mange andre raser kan cairn terrier lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Som mange andre små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd og andre hofteproblemer.

Mosjon

Denne rasen har masse energi og må få tid til å løpe og leke – minst en time hver dag. Imidlertid er jaktinstinktet så sterkt at de vil løpe etter byttedyr, så de må bare trenes i trygge områder, og du må sørge for å ha en pålitelig tilbakekalling. Terrierens natur får dem til å grave – det være seg på jorder eller i rosehagen – så et separat graveområde vil være til hjelp!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Cairn terrier har en værbestandig, dobbel pels som må børstes og kjemmes en gang i uken. I røyteperioder, vanligvis to ganger i året, må pelsen strippes for hånd for å fjerne dødt hår.