Canaanhund

Canaanhund

Canaanhunden er en mellomstor, kvadratisk formet hund som har et spitz-lignende utseende, med en tykk, kraftig pels og en hale som krøller seg over ryggen når hunden er oppspilt eller i bevegelse. Den harde, rette korte/mellomlange pelsen kommer i sandfarget til rød, hvit eller svart farge. Ideelt skal canaanhund ha en høyde på 50–60 cm og veie mellom 18 og 25 kg.

Canaanhund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Canaanhund
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Canaanhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Canaanhunden er en gammel rase fra Midtøsten. De ble brukt til å beskytte og gjete husdyrflokkene til de gamle israelittene. Da israelittene spredte seg ut over, gjorden hundene deres det samme, og bare de sterkeste overlevde det tøffe miljøet. Beduin-stammene tok til seg noen av hundene som vakt- og gjeterhunder. På 1930-tallet var det behov for vakthunder i de isolerte bosetningene i Israel. Canaanhunden var det ideelle valget; de var semi-ville og kunne overleve under de tøffe forholdene. I dag er denne hunden fortsatt å se som vakthund for beduin-stammene, og også den israelske hæren har brukt dem i forbindelse med vakt og patruljering.

Personlighet

Canaanhunder er en av de få "naturlige" raser som finnes i dag. De har blitt temmet gjennom årene, men har fortsatt ekstremt sterke overlevelsesinstinkter, noe som kan gjøre dem selvstendige og vaktsomme. De er beskyttere av territorium, men ikke aggressive mot mennesker, og beskyttende overfor familien, både voksne og barn. De kan være kranglete med andre hunder, og aggresjon mot samme kjønn er ikke ukjent, så tidlig og løpende sosialisering er viktig.

Helse

Canaanhunden er generelt en veldig sunn rase med må spesifikke kjente problemer. Hoftevurdering og øyetesting av avlshunder anbefales for å forhindre problemer som oppstår i rasen.

Mosjon

De liker mosjon og er veldig smidige og atletiske. De vil tilpasse seg den mengden mosjon som er tilgjengelig, uansett om de er innendørs eller ute, men de trenger minst én god lang løpetur minst en time hver dag.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Denne hunden har en rett, hard pels med kort til middels lengde, med en rik underpels. Pelsen må kanskje børstes en gang i uken. I røyteperioder mister den mye av den tykke underpelsen, og i slike perioder bør de børstes på daglig basis. En glatt børste eller rive er det beste hjelpemiddelet til stell av denne typen pels.