Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Dette er en liten spaniel med en kort, men definert nesepute, store brune øyne og silkeaktig pels. Cavalier-hundens farger er svart og brun, rubin, rød og hvit (Blenheim) og trefarget (kastanjebrune merker mot en perlehvit bakgrunn). Voksne hanner har en høyde på rundt 30–33 cm og veier mellom 5,5 og 8 kg.

Cavalier king charles spaniel
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Cavalier king charles spaniel
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Cavalier king charles spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Den opprinnelige cavalier king charles spaniel-rasen ble utviklet fra miniatyrspaniel-hunder som er avbildet i arbeider fra 1500-, 1600- og 1700-tallet av malere som Titian og Gainsborough. De var svært vanlige som damenes kjæledyr og ble brukt til å varme fang. King Charles II var så glad i sine spaniel-hunder at han ikke kunne være borte fra dem. I år 1800 hadde varianten med oppstoppernese tatt over i popularitet, og den opprinnelige spaniel-rasen var nesten tapt. Bare hertugen av Marlborough holdt en linje levende og drev avl med dem på slottet Blenheim. I 1926 forsøkte amerikaneren Roswell Eldridge å gjenopprette den opprinnelige cavalier king charles spaniel ved å tilby en premie for den som kunne bringe ham en hund med utseendet til hundene i de historiske portrettene. Premien ble utdelt på Crufts og var på 25 pund, et betydelig beløp på den tiden.

Personlighet

Dette er en hengiven, lite krevende familiehund som er vennlig med alle, så den er en god følgesvenn for følsomme småbarn og mer aktive eldre barn. De er ikke veldig bjeffete, men varsler om fremmede. De er imidlertid ikke særlig til vakthunder, da de hilser de fleste varmt valkommen. Cavalier king charles spaniel kommer godt overens med alle, inkludert katter og andre små kjæledyr. De er også gode reisekamerater med sin relativt lille størrelse og et omgjengelig vesen.

Helse

De vanligste arvelige problemene som kan ramme cavalier king charles spaniel, er hjertesykdom og en hjerne-/ryggmargslidelse (syringomyelia). Som mange raser kan den også lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Øyetesting, hoftevurdering og test av hjerne/ryggmarg og hjerte før avl er derfor svært viktig.

Mosjon

En king charles spaniel vil tilpasse seg den mengden mosjon den kan få, men trenger regelmessig trening. Hvis ikke vil den legge på seg. Omtrent en times daglig mosjon er en god rettesnor, men de liker også spill og trening der de kan utmerke seg.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Cavalier king charles spaniel bør få grundig pelsstell en gang i uken. Neglene og håret mellom potene skal trimmes en gang i måneden. Dette er en røytende hund, men godt pelsstell vil redusere mengden hår i møblene dine. Vær spesielt oppmerksom på ørene, da disse henger og får svært lite luftsirkulasjon, slik at de er utsatt for infeksjoner hvis de ikke stelles ordentlig.