Ceskyterrier

Ceskyterrier

Ceskyterrier er en liten/mellomstor, kortbenet hund med en høyde på 25–32 cm og vekt 6–10 kg som fullvoksen. Den ideelle høyden for voksne hanner er 29 cm og for tisper 27cm. Den lange pelsen kommer i grå-blå eller lysebrun.

Ceskyterrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Ceskyterrier
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Ja
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Terriere
Ceskyterrier
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Denne tsjekkiske nasjonalhunden er en relativt ny rase og ble fremavlet av oppdretter og genetiker Frantisek Horak i 1949. Horak var ivrig jeger og bestemte seg for å krysse skotsk terrier med en sealyhamterrier, for å produsere en mindre hund som kunne fungere i gruppe og også gå ned i huler lettere enn scottie og sealyham kunne. Ceskyterrier-rasen ble brukt til å jakte alt fra rev, kanin og vilt til villsvin!

Personlighet

Ceskyterrier er en terrier med et fint lynne når det gjelder mennesker. Den kan være reservert med personer den ikke kjenner, men er vennlig med personer den er vant til. Rasens arbeidsinstinkter er fortsatt intakt; dette er en tøff og smidig hund med masse energi og utholdenhet. Den kan være sta, men med riktig motivasjon utmerker den seg med sin allsidighet og kan konkurrere i hundesport som lydighet og agility.

Helse

Ceskyterrier er generelt en veldig sunn hund. I likhet med mange andre mindre raser kan den imidlertid lide av knær som midlertidig faller ut av ledd.

Mosjon

Ceskyterrier trenger omtrent en times mosjon per dag. Rasens jaktinstinkt kan vise seg på turer uten bånd, så du må sørge for å ha en pålitelig tilbakekalling før den kan slippes løs i offentlige områder.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den mellomlange, noe bølgete pelsen trenger en del stell, men ikke like mye som de fleste terrierraser, som strippes for hånd. Cesky-rasen må klippes hver 6. til 8. uke og børstes minst en gang i uken, med særlig fokus på det lange håret på ansikt, ben og mage.