Chihuahua (langhåret)

Chihuahua (langhåret)

Miniatyrhunden langhåret chihuahua har en flat eller noe bølgete pels som kommer i en rekke ulike farger fra lysebrun til svart. Ørene skal henge og ha frynser, en betydelig krave rundt halsen, og bena skal være rikt fjæret. Dette er en pen og kompakt hund som har en høyde på 15–23 cm og vekt mellom 1,8 og 2,7 kg som fullvoksen.

Chihuahua (langhåret)
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Chihuahua (langhåret)
  • Røyting: Lite
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Chihuahua (langhåret)
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Noen tror at chihuahua er et produkt av avl mellom techichi og en liten, hårløs hund fra Asia. Chihuahua er en stat i Mexico, og det er fra denne staten at den moderne chihuahua-hunden først ble eksportert til Amerika. Det finnes en teori om at den moderne rasen utviklet seg fra de antikke stammene av techichi, blandet med små hunder i Mexico, Arizona og Texas.

Personlighet

Den langhårede chihuahuaen har en tendens til å knytte seg tett til en eller to personer, som den vil være nysgjerrig, livlig og intelligent overfor, så vel som dypt og konstant kjærlig. Uten tilstrekkelig tidlig sosialisering vil rasen imidlertid ikke være særlig god med fremmede og kan virke nervøs, bjeffete og til og med sint. Chihuahua-hunder må sosialiseres så tidlig som mulig, ellers vil de bli engstelige i nye miljøer og ikke gå særlig godt sammen med fremmede, barn og andre husdyr. Dette er en "klanete" rase som liker å være sammen med andre chihuahuaer.

Helse

Som mange andre små raser kan chihuahua-hunder lide av kneskåler som kommer ut av ledd, samt luftrørsproblemer. Hodeformen kan gjøre dem utsatt for vann på hjernen (vannhode) og enkelte øyeproblemer.

Mosjon

Langhåret chihuahua kan tilpasse seg den mengden mosjon du vil gi den, innenfor rimelighetens grenser. Chihuahua-hunder har typisk energiske utbrudd der de leker aktivt, men de trenger ikke lange gåturer – en halv time daglig bør være tilstrekkelig. Det er anbefalt at chihuahua-hunder bærer sele istedenfor halsbånd på grunn av deres skjøre luftrør.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Chihuahua krever lite pelsstell. Langhåret chihuahua trenger en god gjennombørsting og kjemming en gang i uken. Den lange pelsens skjegg eller krave trenger kanskje en vask, da matrester kan feste seg i den. Chihuahuaer røyter noe, men siden de er såpass små, er det ikke snakk om mye hår å miste. Det er en god idé å pusse tennene på denne rasen hver dag, siden de som alle små raser er utsatt for oppbygging av mye tannstein.