Kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund

Det finnes to varianter av kinesisk nakenhund (chinese crested): hårløs (med dukser av jår på hode, ben og hale) og powderpuff, som har dobbel pels med langt, mykt hår. Rasen har også to ulike kroppstyper: en finbenet med et mer sart utseende, og en tyngre, mer kompekt type. Den ideelle høyden for voksne hanner er 28–33 cm og for tisper 23–30 cm. De bør ikke overstige 5,4 kg i vekt når de er fullvoksne. Pelsen kommer i mange farger og kombinasjoner.

Kinesisk nakenhund
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Kinesisk nakenhund
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Kinesisk nakenhund
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Den nøyaktige opprinnelsen til kinesisk nakenhund er ikke kjent, men man antar at den ble utviklet fra hårløse hunder i Afrika, som ble parret med miniatyrhunder av kineserne for å produsere en liten, hårløs selskapshund. Den sies å ha blitt eid av de kongelige i Han-dynastiet, og at den ble brukt til å vokte skatter. Rasen ble også brukt som vakthund. Kinesiske sjømenn tok rasen med seg rundt om i verden, der den større kinesiske nakenhunden hjalp til med å kontrollere skipets rottebestand. Oppdagelsesmenn har funnet tegn på eksemplarer av rasen i Mexico og andre deler av Sentral-og Sør-Amerika på 1500-tallet.

Personlighet

Kinesisk nakenhund er en glad, vennlig, godmodig rase som trives i menneskelig selskap, og som misliker å være alene for lenge av gangen. Den har en leken natur og er aldri lykkeligere enn når den er på fanget til sine kjære.

Helse

Kinesisk nakenhund kan være disponert for hudproblemer og solbrenthet. Som andre små raser kan de lide av kneskåler som faller ut av ledd, og som mange raser kan arvelige øyesykdommer oppstå. Øyetesting er derfor anbefalt.

Mosjon

Dette er en liten rase som ikke trenger veldig mye mosjon – rundt 30 minutter om dagen vil være tilstrekkelig.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Pulverpuff-variantens lange pels må stelles en eller to ganger i uken. Den hårløse typen må få halen, sokkene og kammen stelt. Huden må fuktes hvis den blir tørr, og den vil trenge beskyttelse mot solen. Vær oppmerksom på at det hårløse genet er forbundet med dårlig tanndannelse, og det er ikke uvanlig at tenner mangler på typen uten pels.