Coton de tuléar

Coton de tuléar

Denne lille hvite hunden er litt lengre enn den er høy og har en lang, bomullsaktig pels. Den er har en høyde på 23–30 cm som fullvoksen og vekt ca. 4–6 kg.

Coton de tuléar
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: Daglig
Coton de tuléar
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Coton de tuléar
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Den kongelige hunden av Madagaskar, som den også er kjent som, er en veletablert rase som har navnet sitt fra Tulear, en havneby på den sørvestlige siden av øya. Det sies at noen små hvite hunder av bichon-type en gang på 1400-tallet overlevde et skipbrudd og svømte i land til Tulear, der de parret seg med de lokale terrierene for så å produsere coton de tuléar-rasen. Dette ble en populær hund i den kongelige husholdningen, og en lov ble utstedt om at ingen andre enn adelen hadde lov til å eie rasen.

Personlighet

Coton de tuléar er oppdrettet gjennom århundrer til å være en selskapshund, et kjærlig og lojalt kjæledyr som trives i menneskelig selskap, og som ikke liker å være borte fra familien sin. Den liker kos, men kan også være morsom, leken og livlig.

Helse

Coton de tuléar er generelt en veldig sunn rase med få kjente rasespesifikke problemer.

Mosjon

Coton de tuléar er en liten rase som ikke trenger store mengder mosjon – rundt en halv time om dagen vil være tilstrekkelig. Sørg for at pelsen tørkes grundig etter en våt gåtur.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Coton de tuléar har fått navnet sitt fra den bomullslignende pelsen, som er ca. 8–9 cm lang. En daglig gjennombørsting vil holde den fri for floker. Husdyr trimmes gjerne for at pelsen skal kreve mindre stell, men utstillingshunder får beholde pelsen på.