Dachshund (langhåret)

Dachshund (langhåret)

Standard langhåret dachshund er kort – men ikke liten! Dette er en middels stor hund med korte ben, med høyde på ca. 35 cm og vekt 9–12 kg som fullvoksen. Den har en pen myk, rett pels som kommer i en rekke farger (se rasestandarden for fullstendige detaljer).

Dachshund (langhåret)
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Dachshund (langhåret)
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Dachshunder
Dachshund (langhåret)
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Dachshunder kan spores direkte tilbake til 1400-tallet i Tyskland, selv om lignende hunder kan ses i antikk egyptisk og meksikansk kunst. Den tyske rasestandarden ble fastsatt i 1879 og raseklubben etablert i 1888. Dachshund kom til Storbritannia med Prins Albert og ble populære i Storbritannia og USA ut over 1800-tallet, men mistet popularitet under første verdenskrig på grunn av rasens germanske opprinnelse. Fordommene har imidlertid senere blitt satt til side, og hunden har igjen blitt en yndling i familier og som jaktkamerat. Standard dachshunder ble primært brukt til å jakte grevling, men har også blitt brukt for andre byttedyr.

Personlighet

Langhåret dachshund rase er en livlig, dristig og modig hund. Den kan ha et sta, selvstendig vesen, men langhåret dachshund sies ofte å være roligere og lydigere enn de to andre pelsvariantene (korthåret og strihåret). Rasen har en god nese og liker å følge spor når den er ute, men dette er også en flott hushund som er kjent for å være godmodig og lojal. Langhåret dachshund elsker mennesker og er en givende, hengiven følgesvenn.

Helse

Det vanligste helseproblemet for dachshunder er relatert til kroppsformen, noe som gjør dem utsatt for ryggradssykdommer. Hjertesykdom er også relativt vanlig i rasen. Som for mange andre raser kan enkelte arvelige øyetilstander oppstå, og avlshunder må få øynene testet regelmessig.

Mosjon

Langhåret dachsund trenger omtrent en times mosjon per dag. Sørg for at tilbakekallingen er pålitelig før den får løpe rundt uten bånd. Når den er ute og på jakt etter et spor, kommer rasens sanne jaktnatur fram, og det er ingenting den liker bedre enn å utforske kaninhull og bli ordentlig skitten!

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Det er viktig å sikre at dachshunden ikke blir overvektig, da overvekt kan overbelaste ryggen.

Stell

Den myke, rette pelsen er lengre på brystet, magen, halen og bak på bena – områder som er mer utsatt for floker hvis de ikke stelles grundig minst tre ganger i uka. Siden hunden går lavt mot bakken, kan pelsen ta med seg all slags rusk på turer, så sjekk dette når dere kommer hjem.