Dandie dinmont-terrier

Dandie dinmont-terrier

Denne lille/mellomstore terrieren har en lang, lav kropp. Som fullvoksen har den en høyde på 20–28 cm og veier omtrent 8–11 kg. Den har store, uttrykksfulle øyne og en karakteristisk pels, som er silkeaktig og myk på hodet. Den doble pelsen på hovedkroppen består av en myk underpels og en røffere overpels, og kommer i pepper- eller sennepsfarge.

Dandie dinmont-terrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Dandie dinmont-terrier
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Dandie dinmont-terrier
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Denne skotske arbeidsterrieren ble utviklet på 1600-tallet til jakt på blant annet grevling og ​​oter. De var svært dyktige på å finne et måltid, og de de ble høyt verdsatt av jegerne; det sies at alle moderne dandie dinmont-terrier-hunder stammer fra en jakthund som ble funnet i en felle på Hertugen av Buccleuchs eiendom. Rasen var kjent som senneps- og pepperterrier (etter fargen på pelsen), men rasenes nåværende navn ble hentet fra Sir Walter Scotts roman, Guy Mannering, etter en karakter som holdt rasen.

Personlighet

Dandie dinmont-terrier har visse terriertrekk; den er bestemt og stri med et selvstendig vesen. Den er også følsom, kjærlig og hengiven overfor sine kjære, noe som gjør rasen til en givende følgesvenn.

Helse

Som mange andre raser kan dandie dinmont-terrier lide av arvelige øyesykdommer, og rutinemessig øyetesting anbefales. Som mange små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd, og kroppsformen gjør dem også mer utsatt for ryggproblemer.

Mosjon

Dette er en ganske aktiv liten hund som trenger minst en times daglig mosjon, helst mer, selv om de er tilgivende dersom turene av og til blir kortere.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Håret på Dandie dinmont-terrier er ca. 5 cm langt og krever børsting minst to ganger i uken. Pelsen strippes for hånd minst to ganger i året.