Field spaniel

Field spaniel

Field spaniel har et nobelt utseende og er litt lengre enn den er høy. Den har et mildt uttrykk og en mellomlang/lang, tykk, blank pels med mye fjæring (lengre hår) på brystet, magen og bak på bena. Pelsen kommer i svart, leverfarge eller roan, med eller uten brune merker. Rasen er mellomstor med en høyde på rundt 46 cm som fullvoksen og vekt ca. 18–25 kg.

Field spaniel
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Field spaniel
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Field spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Field spaniel-rasen går ca. 150 år tilbake, da den ble utviklet fra en krysning mellom cocker spaniel og den større sussex spaniel. Det spekuleres i om field spaniel ble ytterligere raffinert ved å legge til andre regionale spaniel-hunder, som irsk vannspaniel og kanskje til og med basset hound. De har aldri hatt samme store fanskare – som utstillings- og brukshund – som cocker eller springer, og har overlevd flere fall i popularitet i løpet av sin historie. Faktisk er de i dag ansett som en sjelden, sårbar rase i Storbritannia.

Personlighet

Field spaniel er en aktiv hund som er ideell for livet på landet. I hjemmet er den roligere med et mer avslappet temperament enn enkelte av de andre spanielrasene, og den har et hengivent, sosialt vesen.

Helse

Field spaniel er en generelt hardfør rase. Som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne friluftselskende, aktive hunden trenger minst to timer daglig mosjon. Dette er en allsidig hund som vil like de fleste aktiviteter, forutsatt at den er sammen med familien og aktiveres mentalt og fysisk.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den mellomlange/lange pelsen føles silkeaktig, men er også veldig praktisk, da den er tett og vanntett, opprinnelig for å beskytte hunden mot elementene og miljøet ute i felten under arbeid. Pelsen bør stelles flere ganger i uken, med særlig fokus på områdene med lengre hår, som har en tendens til å floke seg. Sjekk hunden etter gåturer, og fjern eventuell rusk fra pelsen.