Finsk spets

Finsk spets

Denne mellomstore hunden har et typisk spitz-utseende (med de revelignende spissørene, tykk pels og busket hale krøllet over ryggen). Voksne hunder er ca. 43–50 cm høye, tisper 39–45 cm. Fullvoksne hannhunder: 12-13 kg. Tisper: 7-10 kg. Pelsen er rød-gylden eller rødbrun på ryggen, med lysere områder og en lysere farget underpels (se rasenstandarden for fullstendige detaljer).

Finsk spets
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Finsk spets
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Finsk spets
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Finsk spets har vært en jakthund i århundrer og brukes fremdeles den dag i dag i sitt hjemland, der den jager tiur og orrfugl, og bjeffer for å varsle jegerne om fugl. Tidligere har den hjulpet til i jakten på store byttedyr som elg og bjørn. Rasens høylytte og modige natur gjorde den også ideell som vakthund. Dette er nasjonalhund og for øvrig en svært populær hund i Finland i dag, men ble nesten utryddet i siste halvdel av 1800-tallet, da bedre transportteknologi gjorde at finsk spets parret seg med andre hunder. Senere arbeidet dedikerte oppdrettere hardt for å beskytte rasens fremtid.

Personlighet

Den vennlige, livlige finske spets-hunden er alltid våken, dristig og tapper, med en ivrig jaktånd. Selv om den er nokså selvstendig, er den lojal mot sine kjære og nyter barns selskap, noe som gjør den til en god familiehund. Dette er en naturlig høylytt rase som må trenes til å være stille på kommando.

Helse

Finsk spets har spesielt to arvelige sykdommer som man må ta hensyn til og det er patella luxasjon og epilepsi. Hunder som har disse sykdommene må det ikke avles på. Videre, må man også ta spesielle hensyn hos dem som har disse sykdommene i sine linjer. De har også tannmangel (premolarmangel) som er arvelig. Tidlig nedsatt hørsel kan også forekomme.

Mosjon

En voksen finsk spets vil trenge omtrent en times daglig mosjon, men tar gjerne mer. Som man kanskje kan forvente, elsker den kaldt vær, så hundeeiere som fryser lett, bør kanskje se seg om etter en annen rase! Vær forberedt på at hundens jaktinstinkter kan aktiveres når den går uten bånd. La hunden løpe fritt bare i områder uten trafikk, og sørg for å ha en pålitelig tilbakekalling.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Finsk spets har en mellomlang dobbel pels, som består av en tykk underpels som er ganske kort, dekket med grov overpels. Håret på kroppen er av middels lengde, med lengre fjæring (på halen og baksiden av bena). Pelsen er kortere på hodet og foran på bena. Kraven (rundt halsen og skuldrene) er mer frodig på hannhundene. En gjennombørsting to ganger i uken er tilstrekkelig – selv om daglig stell kan være nødvendig i perioder med røyting.