Foxterrier ruhåret

Foxterrier ruhåret

Dette er kanskje en liten hund, men den kortryggede, muskuløse ruhårede foxterrieren utstråler styrke. Den tykke, strie pelsen er hovedsakelig hvit med svarte, brune eller svarte og brune merker. Voksne hannhunder er 39 cm høye eller under og veier ca. 8 kg. Tisper er litt mindre.

Foxterrier ruhåret
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Foxterrier ruhåret
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Terriere
Foxterrier ruhåret
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Ruhåret foxterrier ble utviklet fra en lokal svart og brun arbeidsterrier fra Wales, Derbyshire og Durham, og har siden 1800-tallet blitt brukt til å drive ut rev som gikk ned i bakken, slik at jakten kunne fortsette. Opprinnelig ble rasen klassifisert som fox terrier med to varianter – strihåret og korthåret – og krysning mellom variantene var vanlig i de tidlige årene. I dag anses de imidlertid som to separate raser med egne rasestandarder.

Personlighet

Ruhåret foxterrier er en våken terrier som alltid er beredt. Dette er en aktiv hund som må holdes aktivisert. Hvis den kjeder seg, vil den finne sin egen underholdning – ved å grave, bjeffe eller andre skøyerstreker. Dette er en dristig, utgående terrier som er vennlig med mennesker, selv om jaktinstinktet heller aldri er langt fra overflaten.

Helse

Ruhåret foxterrier er generelt en veldig sunn rase. I likhet med mange små raser / miniatyrraser kan de imidlertid lide av kne som går ut av ledd, samt enkelte ervelige øyeproblemer.

Mosjon

Ruhåret foxterrier trenger minst en times daglig mosjon. Selv om den kan sosialiseres fra ung alder til å leve lykkelig sammen med huskatter, vil den sannsynligvis jage på alle andre katter den møter ute på tur, så vel som alle andre små, bevegelige skapninger, så sørg for å holde den i bånd i urbane/trafikkerte områder.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den tykke, strie pelsen har en lengde på 2–4 cm, og underpelsen er kort og myk. Ansiktshåret gir rasen et nokså særegent utseende. En gjennombørsting og kjemming rundt annenhver dag vil holde pelsen fri for floker, men den må også håndstrippes (der det døde håret plukkes ut) tre til fire ganger i året.