Schäferhund

Schäferhund

Schäfer er en av de mest kjente hunderasene i verden. Utseendet skal være muskuløst og våkent med en nobel og distansert holdning. Disse hundene er smidige og velbalanserte, og bærer seg med stolthet. Pelsen kommer i en rekke farger (se rasenstandarden) og består av en hard, grov og flat overpels med en tykk underpels. Den ideelle høyden for voksne hanner er 63 cm og for tisper 58 cm. Vekt er 30–36 kg.

Schäferhund
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Schäferhund
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Schäferhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Schäfer-rasen er produsert fra en rekke forskjellige gjeterhunder og ble opprinnelig avlet frem for herding. Opprinnelsen kan spores tilbake til 600-tallet. Schäferhund ble først utstilt i 1882, og i 1899 ble den tyske schäfer-avlsklubben dannet. Det var gjennom denne klubben at schäferen ble utviklet for bruk med politiet og væpnede styrker, og rasen ble dermed spart for utryddelse under den vanskelige første halvdelen av 1900-tallet. Under første verdenskrig brukte tyskerne schäfere som budhunder og til å finne sårede. Allierte soldater beundret hundens intelligens og mot, og tok mange av dem med seg hjem etter krigen, og etablerte dermed rasen i andre land.

Personlighet

Schäferen vil utvikle et meget nært forhold til eieren sin og vil være med ham/henne så mye som mulig. Selv om denne rasen trenger mye oppmerksomhet, vil den gi tilbake hundre ganger i form av lojalitet og uovertrufne vaktegenskaper. Hvis du på den annen side ikke tar deg tid til å sosialisere og trene en schäferhund, kan den ha overdreven selvtillit og være vanskelig å håndtere. Denne hunden er ivrig etter å lære og er veldig lydhør overfor trening, så dette kan absolutt bli en stjerneelev på treningskurset.

Helse

Schäferhunden er utsatt for en rekke problemer, inkludert gastrointestinale sykdommer, en spesifikk magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus), en ryggmargssykdom samt epilepsi. Som mange andre raser kan den også lide av hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Unge valper bør trenes med en viss moderasjon for å unngå langvarig skade på fremdeles myke ledd i utvikling. En frisk voksen schäfer vil trenge minst to timer daglig mosjon med mange muligheter til å bruke sin intelligens med i form av trening og hjerneleker.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Schäfere har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Pelsen må stelles flere ganger i uken med en kraftig børsting for å fjerne eventuelle døde eller løse hår. Hvis det er en langhåret schäfer, vil kjemming også være nødvendig. Ingen trimning er nødvendig, og bading bør bare gjøres etter behov. Dette er en røytende hund, men jo mer du steller den, desto mindre røyter den.