Korthåret vorsteh

Korthåret vorsteh

Korthåret vorsteh er en stor, muskuløs, kjærlig hund. Voksne hanner har en høyde på 61–68 cm og tisper 57–64 cm. De veier mellom 25 og 32 kg. Den korte, flate pelsen kommer i forskjellige kombinasjoner og mønstre av leverfarge, hvit og svart. Se rasenstandarden for detaljer.

Korthåret vorsteh
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Korthåret vorsteh
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Korthåret vorsteh
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Korthåret vorsteh ble utviklet i Tyskland på 1800-tallet fra sporhunder og pointere – særlig foxhound, schweisshund, spansk pointer og engelsk pointer – og er en allsidig jakt-, pointer- og hentehund som arbeider godt både på land og i vann. Vorsteh var en av de første av denne typen hunder som kom til Storbritannia fra Tyskland, og den er populær som kjæledyr og følgesvenn, samt som arbeidende jakthund.

Personlighet

Korthåret vorsteh har et stort jaktinstinkt og energien som trengs for å oppfylle sin opprinnelige rolle som arbeidende jakthund. Dette er en god følgesvenn for aktive familier som kan møte hundens behov, og den er kjent for å være et lojalt, vennlig og kjærlig husdyr.

Helse

Korthåret vorsteh er generelt en sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi er også mer vanlig forekommende i denne rasen.

Mosjon

Korthåret vorsteh er veldig aktiv og trenger minst to timer daglig mosjon for å løpe av litt av energien. Hvis den ikke får tilstrekkelig fri løping og mental stimulering, kan dne kjede seg og bli destruktiv i hjemmet. Den liker å hente fra vann og fra land.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Den korte pelsen har en nokså grov tekstur og er litt lengre under halen. Den krever svært lite stell – bare en gjennombørsting en gang i uken.