Strihåret vorsteh

Strihåret vorsteh

Strihåret vorsteh er en stor, kraftig jakthund som er litt lengre enn den er høy. Hannene har en høyde på 60–67 cm og veier 25–34 kg, mens tispene har høyde 56–62 cm og veier 20,5–29 kg. Rasen har tykk strihåret pels, buskete øyenbryn og et særegent skjegg. Pelsen kommer i leverfarge og hvit, enfarget lever, og svart og hvit.

Strihåret vorsteh
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Strihåret vorsteh
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Strihåret vorsteh
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Strihårede jakthunder har vært å finne i Tyskland i over to hundre år. Både i fjellområder, tett skog og åpne landskap var det behov for store, tøffe hunder med tykk beskyttende pels. Faktaene er ikke helt på det rene, men det antas at forfedrene til strihåret vorsteh blant annet kan inkludere airedaleterrier, foxhound, fransk griffon samt de andre tyske pointer-rasene.

Personlighet

Strihåret vorsteh er en snill hund med et jevnt humør som er ivrig etter å lære og lojal og hengiven overfor sine kjære. Hvis den ikke får tilstrekkelig psykisk og fysisk stimulering, kan den bli svært destruktiv – denne hunden trenger kvalitetstid med familien.

Helse

Strihåret vorsteh er generelt en sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi er også mer vanlig forekommende i denne rasen.

Mosjon

Dette er en hund som elsker å være ute i det fri og trenger minst to timer daglig mosjon. Sofaslitere bør velge en annen rase, men hvis du vil ha lange turer med hunden din eller drive med arbeids- og feltkonkurranser, agility eller til og med falkejakt, kan dette være rasen for deg.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Underpelsen er tykk, og overpelsen er ru med en lengde på ca. 4 cm. Pelsstellet innebærer å børste pelsen et par ganger i uken og strippe ut dødt hår minst to ganger i året, mer ved behov.