Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer er en stor og imponerende hund som er våken, kraftig bygget med en nokså firkantet kroppsform. Voksne hanner har en høyde på 65–70 cm og tisper 60–65 cm. Voksne hanner veier ca. 45 kg. Den strie pelsen kommer i svart eller salt/pepper (lys og mørk grå).

Riesenschnauzer
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Riesenschnauzer
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Riesenschnauzer
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Riesenschnauzer stammer fra en mellomstor strihåret pinscherhund som fantes i Bayern på 1400-tallet, som ble brukt til rottefangst og annet generelt gårdsarbeid. Det er denne hunden alle tre størrelsene av schnauzer stammer fra. På 1800-tallet ble noen av disse hundene krysset med større storfe-drivende raser og muligens Grand Danois, for å produsere den enorme størrelsen vi kjenner i dag. Denne hunden ble brukt til å flytte storfe til markedet og har med tiden blitt en populær politi- og sikkerhetshund.

Personlighet

Riesenschnauzer ser sterk og imponerende ut, men skal ha et vennlig temperament. Den kan gå fint overens med andre hunder og huskatter, men tidlig sosialisering og forsiktig introduksjon og tilsyn er avgjørende. De går ofte bedre sammen med en hund av motsatt kjønn. Dette er en naturlig vakthund som er våken, og som vil være høylytt for å få oppmerksomhet om nødvendig.

Helse

Som mange raser kan riesenschnauzer lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi og en bestemt type kreft i tåen forekommer også relativt ofte.

Mosjon

Det er nødvendig med minst to timer mosjon hver dag for at denne hunden skal trives. Den elsker å være ute i det fri og er upåvirket av regn eller kulde, takket være den værbestandige pelsen. Pelsen må imidlertid sjekkes etter tur, for å fjerne eventuell rusk som har samlet seg opp.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Riesenschnauzer har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Sjekk pelsen daglig etter turgåing, og børst gjennom den to eller tre ganger i uka. Håndstripping er nødvendig hver tredje måned, for å fjerne dødt hår, selv om eiere som ikke har hunden på utstilling, kanskje vil foretrekke å klippe pelsen i stedet.