Grand danois

Grand danois

Grand danois er en veldig stor hund som er muskuløs og sterk. Hodet er rektangulært og langt. Den korte, slanke pelsen kan være lysebrun, svart, brungul og harlekin i fargen. Ved 18 måneder bør denne hundens minimumshøyde ideelt sett være 76 cm og vekten 54 kg. Tisper med samme alder skal være minst 71 cm høye og veie 46 kg.

Grand danois
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Grand danois
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Grand danois
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Hunder som ligner på grand danois, har blitt sett på tegninger i egyptiske gravkammer helt tilbake til år 2200 f.Kr. Disse hadde kortere ben og lignet på mastiff-hunder i kroppstype. Disse typene hunder ble via handelsmenn brakt til mange andre land. Det var i Tyskland at rasen ble videreutviklet til hunden som vi kjenner i dag. Det antas at den opprinnelige mastiff-typen ble krysset med en greyhound for å gi den smidige, slanke hunden som vi i dag kjenner som grand danois. De ble først brukt som oksehetsere, og i 1592 ble de brukt av adelen til jakt på villsvin. På 1800-tallet ble den brukt av grunneiere for storjakt.

Personlighet

Grand danois er en hengiven hund. De kan knytte seg veldig nært til familien og nære venner som kommer ofte på besøk, og er en ideell rase for aktive familier. De er gode vakthunder som er raske til å varsle familien om fremmede på vei mot deres territorium. Sosialisering og trening av valper er av særlig betydning for denne kjempen av en hund.

Helse

Grand danois er predisponert for en rekke problemer som er vanlige hos store hunderaser, blant annet en spesifikk magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus), hjertesykdom, en rekke benlidelser og en bestemt type aggressiv benvulst (osteosarkom).

Mosjon

En frisk voksen hund vil trenge rundt to timer mosjon hver dag. De liker turer og vil gjerne være sammen med familien på friluftsaktiviteter, men de liker også å tilbringe tid foran peisen og få så mye kos som mulig fra menneskene rundt seg. Mosjon må gis i begrensede mengder i vekstperioden, da for mye av dette kan forårsake alvorlige ben-, ledd- og muskelproblemer.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Grand danois har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte, slanke og tette pelsen krever lite stell – en gang per 7 til 10 dager. De kan stelles med en børstehanske som fjerner løse og døde hår.