Griffon bruxellois (korthåret/ruhåret)

Griffon bruxellois (korthåret/ruhåret)

Griffon bruxellois kommer i to typer: ruhåret eller korthåret. Rasens karakteristiske trekk er det mops-lignende ansiktet. Nesen er nokså kort og oppovervendt. Store, fremtredende øyne er et annet mops-lignende trekk, og det samme er underbittet. Dette har ført til at enkelte sammenligner griffon-hundens ansikt med en ape. Denne hunden kommer i rød, svart eller svart og brun. Voksne hunder har en høyde på rundt 18–20 cm og veier mellom 2 og 5 kg.

Griffon bruxellois (korthåret/ruhåret)
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Griffon bruxellois (korthåret/ruhåret)
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Griffon bruxellois (korthåret/ruhåret)
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Griffon bruxellois er en belgisk rase som ble opprettet på 1800-tallet ved å krysse affenpinscher, mops og belgiske stallhunder. Vognførerne trengte en liten, intelligent hund som kunne beskytte vognene deres og drepe skadedyr i stallen. Tøffheten fra gatehundene blandet med affenpinscherens kløkt, viste seg å være nyttig for vognførerne. Senere ble engelsk miniatyrspaniel tilført for å skape et nesten menneskelignende ansikt. Muligens ble også yorkshireterrier en del av miksen.

Personlighet

Griffon-hunden er ikke anbefalt som en følgesvenn for barn, da deres noen ganger voldsomme lek kan bli misforstått og gjøre hunden redd og uforutsigbar rundt barn. Griffon-hunder kan være sta, men de lærer raskt og har blitt trent til å gjøre det godt i ulike hundesporter. De liker å være nær eieren og kan bli destruktive hvis de er alene lange perioder av gangen.

Helse

Rasen har ikke mange spesifikke helseproblemer, men som andre raser med et relativt flatt ansikt kan de være utsatt for pustevansker og øyeproblemer. Som mange andre små raser kan de lide av kneskåler som kommer ut av ledd. En arvelig rygglidelse er kjent i rasen, og avlshunder må derfor screenes for dette.

Mosjon

Griffon er aktive hunder med enkelte terrier-trekk og liker en god løpetur, men den vil også tilpasse seg et rolig liv i en leilighet. Som et minimum trenger den omtrent en halv times daglig mosjon.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Varianten med ru pels har litt lengre hår på kinnene, haken, nesen og øynene. Kravet til pelsstell er ikke omfattende. Grov pels skal plukkes tre ganger i året, bortsett fra ansiktshåret, som skal trimmes med saks. Ansiktshår bør kjemmes regelmessig for å fjerne matrester. Korthårede hunder røyter en del, og en børstehanske bør brukes ganske ofte for å fjerne døde hår. Begge varianter kan ha godt av regelmessig rengjøring av hudfoldene.