Ungarsk strihåret vizsla

Ungarsk strihåret vizsla

Strihåret vizsla er en mellomstor, aktiv hund med en hard, stri pels som har en gylden sandaktig til rødbrun farge. Den har en særegen bart og hårete øyenbryn. Rasen har et nobelt og grasiøst utseende og gir inntrykk av stor utholdenhet. Voksne hanner har en høyde på 58–62 cm og tisper 54–58 cm. De veier mellom 20 og 30 kg.

Ungarsk strihåret vizsla
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Ungarsk strihåret vizsla
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Ungarsk strihåret vizsla
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Trykk fra 1000 år tilbake viser magyar-jegere (tidlige bosettere i Ungarn) med hunder og falker. Disse hundene var svært like den strihårede vizsla-hunden vi kjenner i dag. Da magyarene dro til andre land, tok de hundene sine med seg, noe som førte til kryssing med andre raser, men den ble nesten utslettet av de to verdenskrigene. Rasen eksisterer bare i dag fordi noen få eksemplarer ble smuglet ut av landet i løpet av denne tiden. Selektiv avl i nyere tid utviklet vizsla til en allsidig jakt-, pointer- og hentehund. Den strihårede varianten ble utviklet på 1930-tallet og blir stadig mer populær blant jegere, da den kan tåle kaldere klima og kaldt vann bedre enn den korthårede typen.

Personlighet

Ungarsk strihåret vizsla liker å være ute og er ideell for ekte friluftsfamilier. De er veldig kjærlige og lojale, og naturlige beskytter av sine kjære. De vil gjerne være både familie- og brukshund i ett. De lærer raskt og vil gjerne tilfredsstille menneskene rundt seg, men de er veldig følsomme, så det er spesielt viktig at treningen er morsom og varsom.

Helse

Strihåret ungarsk vizsla er en relativt sunn rase med få kjente helseproblemer.

Mosjon

Strihåret vizsla krever mye mosjon og må holdes aktiv; en voksen hund trenger minst to timer mosjon hver dag. Som man kan forvente med tanke på rasens bakrgunn som jakt-, pointer- og hentehund vil hentelek (på land og i vann) være populært, selv om den også vil trives med de fleste typer hundeøvelser – som agility.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen krever ukentlig stell. Den strie pelsen på nakken og kroppen har en lengde på opptil 4 cm. Underpelsen er tykkere i de kalde månedene. Ansiktshår danner et lite skjegg på haken, og øyenbrynene er tette. Eventuelle døde eller løse hår kan fjernes ved håndplukking.