Podenco ibicenco (korthåret/glatthåret)

Podenco ibicenco (korthåret/glatthåret)

Podenco ibicenco er en mellomstor, høy hund med kort eller stri pels og oppreiste ører. De kommer i hvit, kastanjebrun eller enfarget "løvefarge", eller en hvilken som helst kombinasjon av disse fargene. En voksen podenco ibicenco har en høyde på 56–74 cm og veier rundt 19–25 kg.

Podenco ibicenco (korthåret/glatthåret)
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Podenco ibicenco (korthåret/glatthåret)
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Podenco ibicenco (korthåret/glatthåret)
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Denne rasen er virkelig et levende stykke historie. Podenco ibicenco kan spore røttene tilbake til 4000 år f.Kr. og kanskje enda lengre. Rasen forbundes mest med tiden til de store faraoene og er avbildet på mange friser, med Anubis som det mest bemerkelsesverdige ikonet. Man kan derfor si at rasen ikke har endret seg stort på mange tusen år. Fønikiske handelsmenn tok podenco ibicenco med seg til Balearene, og den dag i dag er de å finne som brukshunder i Spania og de omkringliggende øyene.

Personlighet

Dette er en veldig kjærlig og følsom rase. De er utrolig lojale og er et flott kjæledyr i det rette hjemmet. Dette er imidlertid ikke en rase for de med dårlig hjerte: Disse hundene kan være nokså høylytte og krever mye selskap, så dette er ikke en rase som kan være alene i mange timer av gangen.

Helse

Podenco ibicenco er som regel hardfør med få anerkjente helseproblemer. Enkelte nevrologiske lidelser er rapportert, men synes ikke å være vanlige.

Mosjon

Disse hundene krever mye mosjon – et par timer daglig for voksne hunder. Når de først får ferten av et byttedyr, vil de løpe og løpe, så en pålitelig tilbakekalling er viktig, og de bør luftes i trygge områder uten trafikkrisiko eller andre farer.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Podenco ibicenco er lett å stelle, både i sin korthårede eller strihårede variant. En ukentlig gjennombørsting bør være tilstrekkelig for begge pelstypene.