Irsk rød og hvit setter

Irsk rød og hvit setter

Irsk rød og hvit setter er en sterk, atletisk hund med en velfjæret pels av middels lengde som er perlehvit med røde flekker. Voksne hannhunder har en høyde på ca. 58,5–68,5 cm og veier 27–32 kg.

Irsk rød og hvit setter
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Irsk rød og hvit setter
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Irsk rød og hvit setter
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Irsk rød og hvit setter er en nær slektning av irsk (rød) setter og kan spores tilbake til 1700-tallet, selv om den godt kan ha eksistert også før dette, ettersom røde og hvite jakthunder er beskrevet i tekster som går tilbake til 1500-tallet. Settere var populære jakthunder blant overklassen på 1600- og 1700-tallet, og de fleste var røde og hvite, men mot slutten av 1800-tallet ble den helrøde pelsen mer populær, og den røde og hvite varianten stod i fare for å dø ut. Heldigvis overlevde nok eksemplarer til at dedikerte oppdrettere kunne gjenopplive rasen etter første verdenskrig.

Personlighet

Irsk rød og hvit setter er en vennlig, medgjørlig, godmodig hund som er en hengiven følgesvenn og også en entusiastisk brukshund. Den er energisk og trenger en aktiv eier som kan imøtekomme behovet for mosjon.

Helse

Som mange raser kan irsk rød og hvit setter lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De kan også være utsatt for gastrointestinale sykdommer.

Mosjon

Irsk rød og hvit setter er en energisk, aktiv hund som trenger to timer eller mer daglig mosjon, herunder fri løping.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Det anbefales å børste og kjemme pelsen et par ganger i uka, med spesielt fokus på fjæringen (det lengre håret på halen, baksiden av bena, brystet og magen) som vil floke seg hvis det forsømmes.