Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel

Dette er den høyeste av alle spanielhundene med voksne hannhunder med høyde 53–58 cm og tisper 51–56 cm. Voksne hunder veier ca. 20–30 kg. Dette er en smart, kompakt hund som er sterk og har en uvanlig farget krøllete pels som er i mørk leverfarge med et snev av lilla.

Irsk vannspaniel
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Irsk vannspaniel
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Irsk vannspaniel
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Det antas at irsk vannspaniel kom til Irland med fiskere fra Frankrike, Spania, Portugal og Italia. Rasens opphav er ukjent, men kan godt tenkes å inkludere puddel, portugisisk vannhund og barbet. Den ble opprinnelig brukt til jakt, utlokking og henting av vannfugler fra sumper og elver – derav kallenavnet bogdog (myrhund)! Den første irske vannspanielen vi kjenner til, ble kalt Boatswain, født i 1834, og tilhørte en dubliner ved navn Justin McCarthy. Alle moderne irske vannspanieler nedstammer fra denne hunden.

Personlighet

Selv om den har spaniel i navnet, jobber den som en hentehund i feltkonkurranser og er en svært allsidig jakthund. Som følgesvenn i hjemmet er irsk vannspaniel et morsomt og kjærlig kjæledyr. Den kan være noe distansert overfor fremmede før den blir kjent med dem, og har et jevnt temperament og er selvsikker.

Helse

Som mange raser kan irsk vannspaniel lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Irsk vannspaniel er en energisk hund som trenger to timer eller mer daglig mosjon. Den elsker å fly rundt på landet og elsker naturligvis vann. Den hopper rett inn i dammer eller til og med små pytter den møter når dere er ute på tur!

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen, som er dekket av tette ringer, er naturlig fet og gir beskyttelse når hunden svømmer i kaldt vann. Bruk en bredtannet kam til å kjemme gjennom pelsen en eller to ganger i uken, og bad og trim pelsen omtrent en gang hver annen måned. Etter kjemmingen kan du bruke en spray til å fukte pelsen for å få krøllene tilbake til sin opprinnelige form.