Irsk ulvehund

Irsk ulvehund

Irsk ulvehund er den største av alle hunderasene. Den minste høyden for en voksen hann er 79 cm og for tisper 71 cm. Gjennomsnittlig høyde for rasen er 81–86 cm, og voksne hanner veier minst 54,5 kg og tisper 40,9 kg. Selv om den er gigantisk, er den grasiøs og atletisk. Den rue, mellomlange pelsen kommer i grått, brungult, rødt, svart, hvitt, lysebrun, hvete og stålgrå.

Irsk ulvehund
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Irsk ulvehund
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Mynder
Irsk ulvehund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Irsk ulvehund er en gammel rase. Store ulvehunder er dokumentert i Irland for mer enn 2000 år siden. Irsk ulvehund var kongenes og adelsmennenes hund og har en lang, fascinerende historie som både krigshund (angrep på krigere på hesterygg og i vogner) og ulverjeger. Den siste ulven ble drept i Irland i 1786, og rasens popularitet gikk inn i en periode med tilbakegang, forverret av den store hungersnøden på 1840-tallet, men den ble senere gjenopplivet av dedikerte entusiaster.

Personlighet

Irsk ulvehund er vennlig og snill, og er slags snill kjempe i hundeverdenen. Men valper og unge voksne er energiske og voldsomme, så dette er kanskje ikke en ideell rase for en familie med små barn. Den trives godt med andre hunder, men noen kan bli skremt av størrelsen. Den enorme størrelsen gjør rasen uegnet for mange familier, men for de som kan imøtekomme hundens behov, er dette en hengiven følgesvenn.

Helse

Irsk ulvehund har en kortere levetid enn de fleste raser, og de alvorligste helseproblemene som denne rasen lider av, er en aggressiv type benkreft og hjertesykdom. Anerkjente arvelige lidelser inkluderer lever- og øyetilstander, men på grunn av rutinemessig screening og omhyggelige avlsprogrammer er disse relativt sjeldne.

Mosjon

Den er kanskje stor, men irsk ulvehund er også aktiv og overraskende rask og smidig. En fullvoksen, sunn voksen irsk ulvehund trenger minst to timer daglig mosjon. Man må være svært forsiktig så man ikke overtrener umodne hunder, slik at man unngår skjelettproblemer.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Irsk ulvehund har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Irsk ulvehund har en ru, hard pels som krever nokså lite stell, bare en gjennombørsting et par ganger i uken.