Italiensk spinone

Italiensk spinone

Italiensk spinone er kvadratisk bygget og er muskuløs, solid og robust. Voksne hanner har en høyde på 60–70 cm og veier 34–39 kg, og tispene er 58–65 cm høye og veier 29–34 kg. Den mellomlange, grove pelsen kommer i hvitt, hvitt og oransje, oransje (en fin blanding av farget hår og hvite hår), hvitt og brunt og brun roan.

Italiensk spinone
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Italiensk spinone
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Italiensk spinone
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Man er usikker på rasens nøyaktige opprinnelse, men malerier fra renessansen viser italienske strihårede pointere ikke helt ulike dagens rase. Rasen, som iblant kalles spinone italiano eller italiensk griffon, har lenge vært brukt som en allsidig jakthund i sitt hjemland, og er en populær jakt-, pointer- og hentehund – like entusiastisk i vann og myrer som på land.

Personlighet

Italiensk spinone er en snill, tolerant, sosial hund som er en morsom følgesvenn, og som trives i menneskelig selskap – det være seg gjennom lek i hagen eller når den ligger ved føttene dine etter en lengre gåtur. Et aktivt hjem der den kan mye regelmessig mosjon utendørs, er viktig.

Helse

Italiensk spinone er en generelt sunn og robust rase. Som mange andre større raser kan den lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Minst to timer daglig mosjon kreves for denne hunden. Den har stor utholdenhet og vil glede seg over all slags trening – fra jakt og henting til svømming.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Italiensk spinone har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den tykke, grove pelsen er 4–6 cm lang med buskete øyenbryn og skjegg/bart som samler sikl og matrester, og som derfor må rengjøres regelmessig. Pelsen skal børstes et par ganger i uken og strippes om nødvendig (utplukking av døde hår).