Komondor

Komondor

Komondor er en stor, kraftig hund med en svært karakteristisk hvit pels, der overpelsen og underpelsen flettes sammen i lange, filtlignende remser. Voksne hanner har en gjennomsnittlig høyde på 80 cm og veier 50–61 kg; voksne tisper har en gjennomsnittlig høyde på 70 cm og veier 36–50 kg.

Komondor
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Komondor
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Komondor
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Komondor er en gammel rase som har vært kjent i hjemlandet Ungarn i tusenvis av år. Den kom til Ungarn med de nomadiske magyarene, som den herdet husdyr for, og kan ha stammet fra den store ovtcharka, en annen herdehund, fra Kaukasus-regionen i sørvest-Russland. Komondor-hundens særegne pels ga beskyttelse ikke bare mot de harde elementene, men også mot rovdyr, som ulv.

Personlighet

Komondor er en vakthund som ikke passer for alle, og man må tenke seg godt om før man kjøper en. Den er var for fremmede og er svært hengiven overfor familien sin, og vil beskytte den mot alt den anser som en trussel. Tidlig sosialisering er viktig, samt omhyggelig håndtering gjennom hele livet.

Helse

Komondor er generelt en veldig sunn og robust rase uten spesifikke kjente problemer.

Mosjon

Omtrent en time daglig mosjon er nødvendig. Denne hunden vil tilbringe mye av tiden hjemme og patruljere hjemmets grenser, så sørg for at alle gjerder er rømningssikre.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Komondor har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Overpelsen er grov, og underpelsen er myk. Sammen danner pelslagene lokker, som når helt ned til bakken etter hvert hvis de ikke trimmes. Å sjekke hunden etter turer er viktig, da den har en tendens til å feie med seg blader og kvister hvor enn den går! Pelsen skal ikke børstes; i stedet holdes lokkene pene ved å dele ny hårvekst fra huden for hånd med et par måneders mellomrom. Nye eiere må lære hvordan dette gjøres av oppdretteren eller en annen raseentusiast. Stell av hårlokkene er en tidkrevende jobb og må aldri forsømmes, siden de da vil kunne flette seg og danne store knuter.