Kooikerhund

Kooikerhund

Kooikerhund er en veldig pen liten/mellomstor hund som bærer hodet med stolthet, og som er litt lengre enn den er høy. Voksne hunder har en høyde på 35–40 cm og veier 9–11 kg. Den har en mellomlang pels som er rett eller svakt bølget, og er hvit med oransje-røde flekker. Ørene er svarte på tuppen og har lengre hår, ofte kalt "øreringer".

Kooikerhund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Kooikerhund
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Kooikerhund
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Kooikerhunden har vært en anerkjent rase i Nederland siden 1600-tallet og antas å stamme fra de spaniel-lignende hundene som kom til området fra Spania på 1500-tallet. Rasens opprinnelige funksjon var som lokkehund – en jobb enkelte fortsatt utfører den dag i dag. Hunden skulle tiltrekke seg endenes oppmerksomhet og lokke dem til jegeren og nettene hans. Rasen har endret seg lite gjennom århundrene, som vist i kunst fra de nederlandske mesterne.

Personlighet

Dette er en vennlig, våken og godmodig hund som trives med menneske. Den kan være noe distansert med personer den ikke kjenner, men er kjærlig overfor familien. Den kan være litt vanskelig sammen med andre hunder, så tidlig og grundig sosialisering er spesielt viktig. Kooikerhunden elsker å trene og bli gitt nye utfordringer.

Helse

Som et resultat av omhyggelig oppdrett er de fleste tidligere anerkjente arvelige tilstandene for rasen (som epilepsi og knær ut av ledd) sjeldne i dag.

Mosjon

Den trenger minst en time daglig mosjon. Det er kanskje ingen overraskelse at denne hunden elsker vann, og den vil ofte hoppe uti vann den oppdager på tur. I tillegg til hundesport (agility osv.) jobber noen kooikerhunder fortsatt som lokkere av and – enten for jakt eller for merking av fugl.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den vannavstøtende pelsen holder også gjørme ute, som børstes enkelt ut så snart den er tørr. En gjennombørsting er par ganger i uken skal være tilstrekkelig, men vær særlig oppmerksom på det lengre håret rundt ørene og på halen og bena, da fjæringen kan floke seg hvis det forsømmes.