Leonberger

Leonberger

Leonberger er en stor, sterk og muskuløs hund. De har noe uvanlige trekk og føtter med svømmehud, noe som gjør dem til gode svømmere. De kan være løvegylne, rød, rødbrun, sandaktig (lysebrun eller kremfarget) og alle kombinasjoner av dette, med en svart maske. Voksne hanner har en høyde på rundt 72–80 cm og veier mellom 34 og 50 kg. Voksne tisper har en høyde på rundt 65–75 cm og veier mellom 30 og 50 kg.

Leonberger
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Leonberger
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Leonberger
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Leonberger-hunden ble fremavlet på 1840-tallet for å ligne på løven i byens våpenmerke. Den er en krysning mellom en Newfoundland og St. Bernard, og en tilbakekrysning til en pyrenéerhund. De ble veldig populære og mange fremtredende folk eide dem. Under første verdenskrig døde de nesten ut som rase, siden folk ikke hadde råd til å mate dem. De få eksemplarene av rasen som ble igjen, ble avlet omhyggelig fram til andre verdenskrig, da den nesten gikk tapt igjen. I dag er Leonberger fortsatt relativt sjelden, men blir stadig flere og mer populære.

Personlighet

Leonberger-hunder skal være rolige, lojale og ha et jevnt lynne. De trives godt med andre kjæledyr og barn, og er lekne. De lærer raskt, og på grunn av den store størrelsen er trening spesielt viktig og bør startes så tidlig som mulig.

Helse

Som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Som valper bør denne hunden ikke overtrenes eller gå opp og ned trapper. Når bena er riktig utviklet, kan treningen økes gradvis. Voksne leonberger-hunder bør få lange turer og elsker å løpe rundt og leke fritt. De har også en stor forkjærlighet for vann og liker få ting bedre enn en skikkelig svømmetur. Et par timer daglig mosjon anbefales for en frisk voksen hund.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Leonberger har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Leonberger har en dobbel pels, som består av en ganske lang, tett overpels og en tykk underpels. Den har en "manke" av lengre/tykkere hår rundt halsen og brystet, og fjær på bena. Pelsen må børstes to eller tre ganger i uken for å fjerne døde og løse hår, og holde den i god stand.