Lhasa apso

Lhasa apso

Lhasa apso er en kraftig liten hund med lang pels. De er litt lengre enn de er høye. De kommer i en rekke farger: gull, sand, honning, mørk grå, skifer, røyk, spraglet, svart, hvit eller brun. Voksne hanner har en høyde på 25 cm, og tispene er noe mindre. De veier ca. 6–7 kg som fullvoksne.

Lhasa apso
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Daglig
Lhasa apso
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Lhasa apso
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Lhasa apso ble avlet frem i Tibet av de hellige menn og de adelige i minst to tusen år. De ble brukt som vakthunder i templene og klostrene. Folk i Tibet hadde stor respekt for disse små hundene, da de trodde de var reinkarnasjoner av de hellige lamaer. De ble aldri kjøpt eller solgt, men ble gitt som gaver, og det ble ansett som en stor ære å motta en.

Personlighet

Lhasa apso er lojal og tillitsfull. De kommer godt overens med barn og andre hunder. Som rase kan de være selvstendige og varsomme overfor fremmede, men med tålmodighet og konsekvent håndtering kan de bli relativt lydige. Dette er nokså følsomme hunder, og de responderer ikke særlig godt på hevede stemmer.

Helse

Som for mange raser kan arvelige øyesykdommer oppstå, og derfor anbefales øyetesting. De er også utsatt for visse hudlidelser.

Mosjon

Voksne lhasa apso trenger minst en halv times daglig mosjon. De har rikelig med energi, men er like glade for å være hjemme og leke som de er på tur kilometer etter kilometer. De er fornøyd med flere korte turer hver dag.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Pelsstellet er betydelige i forhold til den lille størrelsen. Overpelsen er lang, tung og føles noe grov. Underpelsen er litt kortere og mykere, og må kjemmes for å unngå at knuter og floker danner seg. Hvis det blir for mye arbeid med pelsen, kan den holdes kort. En profesjonell hundefrisør eller oppdretteren kan gi råd om hvordan dette skal gjøres.