Maremmano abruzzese

Maremmano abruzzese

Dette er en stor, solid, muskuløs hund med en ru hvit overpels og en tett, beskyttende underpels. Hodet er bredt mellom ørene og smalner inn mot nesen. Ørene er små og står høyt. Voksne hanner har en høyde på 65–73 cm og veier 35–45 kg, og tispene er 60–68cm høye og veier 30–40 kg.

Maremmano abruzzese
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Maremmano abruzzese
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Maremmano abruzzese
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Rasen er nevnt av historiske italienske forfattere, og et bilde fra 1200-tallet i Santa Maria-kirken i Firenze viser en maremma. Den opprinnelige stammen kom fra migrerende østlige gjeterhunder som utviklet seg til bestemte regionspesifikke raser – for eksempel fransk pyrenéer og ungarsk kuvasz. I Italia ble den korthårede maremmano og den langryggede abruzzese slått sammen i én rase på 1860-tallet, på grunn av flokkers sesongbevegelser. Dagens maremmano abruzzese er fortsatt den mest populære fårehunden i Italia. Det sies at denne modige hunden kan holde både ulver, bjørner og menneskelige fiender på avstand.

Personlighet

Maremmano abruzzese er som lykkeligst når den er i arbeid som vokter av flokken. De vil være lojale mot eierne og viet til flokken deres, men intolerant overfor inntrengere. Av denne grunn er rasen også en god vakthund og har blitt brukt som dette ved mang en vellykket anledning. Tidlig sosialisering er viktig, spesielt rundt barn og andre kjæledyr, da dette er en stor, sterk hund.

Helse

Maremmano abruzzese er generelt en sunn rase, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne hunderasen trenger mye mosjon – minst to timer hver dag er riktig for en frisk voksen hund, selv om noe av dette kan gjøres når den patruljerer sitt domene. Rasen brukes til herding og har utholdenhet nok til å jobbe hele dagen. Det er vanskelig å holde denne rasen stimulert i rollen som et ikke-arbeidende kjæledyr, da den alltid er "på vakt".

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Maremmano abruzzese har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den tunge, tette pelsen krever mye stell, og denne hunden trenger en grundig gjennombørsting og kjemming flere ganger i uken. Hvis ikke får pelsen knuter, og hunden kan utvikle eksem og heteflekker. Potene må undersøkes og om nødvendig trimmes mellom seg.