Mastiff

Mastiff

Mastiff er en stor, muskuløs og kraftig hund med et bredt hode og bred kropp, en kraftig kroppsbygning og bena nokså bredt fra hverandre. Den har en høyde på ca. 72–80 cm som fullvoksen og veier opp til 73 kg. Den korte pelsen kommer i aprikos, lysebrun eller brungul.

Mastiff
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Mastiff
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Mastiff
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Mastiff-hunder er en av de gamle rasetypene og har vært kjent i Storbritannia siden før romertiden. De erobrende romerne adopterte dem og brukte dem som gladiatorer på arenaene. Mastiff var en populær krigshund, og historien forteller at 400 hunder ble gitt av Henry VIII til den romerske keiseren Charles V som støtte til hæren hans. Rasen har også blitt brukt til hetsing av okse og bjørn, og har også fungert som vakthund.

Personlighet

Dette er en rolig hund som er kjærlig med familien, men samtidig en vokterhund som er distansert overfor fremmede. Med barn i familien er den hengiven og snill, men på grunn av størrelsen kan små barn bli skadet utilsiktet hvis de kommer i veien for hunden. Av denne grunn er den best i et hjem med eldre barn.

Helse

Som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De er også utsatt for en bestemt blæresykdom og seneproblemer i kneet (korsbåndsykdom).

Mosjon

Mastiff-hunden trenger omtrent en time daglig mosjon og har en tilbøyelighet til å være ganske lat. Den nyter gjerne en god lur på et komfortabelt, varmt sted. Ikke overtren treningen når den er ung, ettersom rasen er utsatt for skjelettproblemer, som kan forverres av muskel- og leddbelastning i en voksende hund.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Mastiff har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte pelsen er grovere rundt kraveområdet (nakke og skuldre) og krever lite stell; en gjennombørsting en gang i uken skal være tilstrekkelig.