Mexikansk hårløs (mellomstor)

Mexikansk hårløs (mellomstor)

Xolo er en hårløs hund med myk hud som er litt lengre enn den er høy. Huden kan ha pigmenter i svart, grå, rød, leverfarge, bronse og blond. Det er tre størrelser. En fullvoksen meksikansk hårløs i miniatyrvariant er 25–35 cm høy, mellomstor variant 36–45 cm og standard 46–60 cm.

Mexikansk hårløs (mellomstor)
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Mexikansk hårløs (mellomstor)
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Mexikansk hårløs (mellomstor)
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Meksikansk hårløs (eller xolo) er en gammel rase som har vært jakthund for mennesker i Sentral- og Sør-Amerika i rundt 3000 år. Rasen var høyt aktet av aztekerne og er også kjent som xoloitzcuintle, som betyr "hundegud". Den ble ansett for å ha spesielle helbredende krefter som ble overført gjennom hunden fra gudene. Den ble også brukt som gave til gudene og ble ofret og spist. Rasen kommer i tre størrelser – miniatyr, mellomstor og standard.

Personlighet

Meksikansk hårløs er en fredelig og rolig hund som er årvåken overfor omgivelsene. Den er nokså reservert overfor fremmede, men er kjærlig og selskapelig i familien.

Helse

De viktigste helseproblemene som oppstår i den meksikanske hårløse hunden er relatert til huden deres, som er spesielt utsatt for solbrenthet gitt mangelen på beskyttende pels. Tannproblemer oppstår også ganske ofte.

Mosjon

Meksikansk hårløs i miniatyrvariant trenger omtrent en halv times daglig mosjon, mens mellomstor og standard trenger omtrent en time. Sørg for at hunden er beskyttet mot elementene (både varme og kulde) før du tar den med ut.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Meksikansk hårløs kan ha små dusker med hår, men er som regel hårløs, og det er derfor ikke behov for pelsstell. Huden kan imidlertid bli tørr, siden den ikke er beskyttet med pels. Litt babyolje på huden kan bidra til å hydrere den. En egnet solkrem kan brukes til å forhindre at huden brennes, og hundene skal holdes borte fra direkte sollys i varmt vær. Hundene trenger også beskyttelse mot kulde og bør ha på seg en jakke/genser på tur ute i vintermånedene.