Münsterländer (stor)

Münsterländer (stor)

Stor münsterländer (eller "munster") er velproporsjonerte hunder som bærer seg godt. Pelsen bølger og er tykk med en god del fjær på bena og halen. Rasen har enkelte setterliknende trekk, men andre farger. Stor münsterländer er enten svart eller blå roan med hvitt, mens den mindre versjonen er brun (leverfarge) og hvit eller lever roan. En gjennomsnittlig voksen hund har høyde 60–65 cm og veier rundt 25–29 kg; voksne tisper er rundt 58–63cm og veier 25 kg. Små hann-münsterländere har på sin side en høyde på 54 cm og tispene 52 cm, med vekt rundt 15–17 kg.

Münsterländer (stor)
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Münsterländer (stor)
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Münsterländer (stor)
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

På 1800-tallet kom fuglehunder i Tyskland i alle former, størrelser og farger. I den siste delen av 1800-tallet ble de forskjellige typene atskilt på grunn av den økende interessen for de enkelte rasene. Da klubben for tysk langhåret pointer fastsatte sine standarder, var det av en eller annen grunn kun leverfarge og hvit som var tillatt. Svart og hvite valper, mange med utmerkede blodlinjer, ble gitt bort til bønder og jegere fra Münster-området i Tyskland. Farge hadde ingen betydning for dem, så disse valpene ble så avlet videre, muligens med innslag av andre raser, som spaniel eller settertyper, helt til store münsterländere i 1919 ble anerkjent som en separat rase for å skille den fra den mindre versjonen.

Personlighet

Disse elskverdige, kjærlige hundene knytter sterke bånd til familien, andre hunder og kjæledyr. De fleste har stor tålmodighet med barn. Münsterländere vil imidlertid opptre som vakthunder når det er nødvendig, og kan være ganske høylytte. De er modige, ivrige etter å arbeide og har en veldig vennlig natur, som ønsker å behage menneskene rundt seg hele tiden. De trenger eiere som har mye tid og masse kjærlighet å gi. De gir inntrykk av at de nyter livet til fulle, og vil at eierne skal gjøre det samme!

Helse

Som mange raser kan stor münsterländer fra tid til annen lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer), men dette er ikke vanlig. Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt. Den lille münsterländeren har ingen kjente rasespesifikke helseproblemer.

Mosjon

Store münsterländere er først og fremst feltkonkurransehunder, men vil tilpasse seg godt til familielivet så lenge de får mye mosjon. De elsker vann, så pass godt på når de løper fritt uten bånd. Dette er supre følgesvenner for aktive mennesker, og de trives best når de får jobbe eller leke.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Store münsterländere krever lite med tanke på pelsstell – en ukentlig kjemming og gjennombørsting vil være tilstrekkelig. Fjærene på ørene, foran, bakbena og halen vil trenge litt oppmerksomhet fra tid til annen. Overflødig hår mellom potene på føttene skal trimmes når det er nødvendig. Dette er hunder som liker all slags vær, så er herved advart: Gjørme og skitt kan bil et problem!