Napolitansk mastiff

Napolitansk mastiff

Den majestetiske napolitansk mastiff er sterk og muskuløs. Den er litt lengre enn den er høy. En voksen har en høyde på 65–75 cm og veier 50–70 kg, tispene litt mindre. Den korte, tette pelsen kommer i flere farger og nyanser (svart, blått, grått, brunt), inkludert brungul, og huden er nokså løstsittende over kroppen og hodet – selv om dette heller ikke skal være overdrevet.

Napolitansk mastiff
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Napolitansk mastiff
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Napolitansk mastiff
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Napolitansk mastiff kommer fra den gamle molossus-hundetypen – en stor, sint vakthund brukt av romerne. De antas å ha blitt brukt på arenaene og også som krigshunder. Napolitansk mastiff har blitt brukt som politihund i tillegg til dens primære rolle som vakthund. Når den jobbet ved eiendommene i Napoli, sies det at den instinktivt forstod grensene den ble betrodd til å beskytte, og kunne gå fritt rundt og vokte territoriet.

Personlighet

Napolitansk mastiff er i hovedsak en vakthund som er årvåken til enhver tid. Den har et jevnt lynne, er lojal mot sine kjære og noe distansert. Gitt hundens naturlige beskyttelsestendenser er tidlig sosialisering viktig, og den trenger å håndteres med erfaren hånd. Den går godt sammen med andre hunder hvis de vokser opp sammen, men det kan være best at de er av motsatt kjønn. Kostnadene ved å ta vare på en så stor hund er noe som bør vurderes grundig før kjøp.

Helse

Som mange andre raser kan napolitansk mastiff lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De er også spesielt utsatt for hudinfeksjoner.

Mosjon

En voksen hund trenger rundt en time mosjon, men hunder som fortsatt vokser, bør ikke overbelastes, da dette kan gå ut over leddene.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Napolitansk mastiff har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte pelsen krever lite stell, kun en børsting en gang i uken. Men du blir nødt til å tørke hundens munn og eventuelt sikl mange ganger om dagen, og ansiktsfoldene og munnområdet vil også trenge rengjøring en eller to ganger i uken.