Newfoundland

Newfoundland

Newfoundland-hunden kan best beskrives som en snill kjempe. De er store og tunge både i benbygning og pels. Som valper ser de ut som koselig teddybjørner, men dette stadiet varer ikke lenge, og de vokser veldig raskt. De kan være svarte, brune eller hvite og svarte (landseer) i farge. En voksen hann skal ha en høyde på 71 cm og vekt 64–69 kg; voksne tisper er 66 cm høye og veier 50–54,5 kg.

Newfoundland
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Daglig
Newfoundland
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Newfoundland
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Det er nesten sikkert at newfoundland-rasen (eller "newfie") ikke opprinnelig kommer fra Newfoundland. Øya var imidlertid bebodd av innfødte og deres ulvelignende hunder på 1400-tallet. Disse hundene ble brukt til jakt, henting og transport. Da de europeiske bosetterne begynte å okkupere øya, ble bare de nyttigste og mest lydige hundene beholdt. De overlevende hundene paret seg med andre hundetyper som ble brakt til øya av handelsmenn. Gjennom årene begynte en hund som ligner på dagens newfoundland-hund, å tre frem. På begynnelsen av 1700-tallet hadde ryktet om disse ekstraordinære hundene som kunne hente tunge laster og hjelpe fiskere, nådd Europa, og mer omfattende avl ble påbegynt.

Personlighet

Newfoundland-hunder er føyelige, vennlige og er fine familiekjæledyr som går godt overens med både mennesker og andre dyr. De har et naturlig livreddende instinkt, noe som kan være en plage når de kontinuerlig prøver å dra deg ut av vannet! Dette er utadvendte hunder som er fulle av energi, og som sies å være en av de vennligste rasene.

Helse

Som mange andre raser kan newfoundland lide av hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). De er også utsatt for en bestemt blæresykdom og hjertesykdom.

Mosjon

Newfoundland-valper må bare mosjoneres under tilsyn mens de ennå vokser, for å sikre at det ikke oppstår skader på ben og ledd. De elsker vann, og svømming er en av deres favorittsysler. En frisk, sunn voksen trenger minst en time daglig mosjon, og vil gjerne ta mer.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Newfoundland har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den doble pelsen er tett, fett og vannavstøtende, og trenger en hel del omsorgsfull oppmerksomhet. Newfoundland-hunder bør børstes daglig, med særlig fokus på fjæringen på bena, som kan floke seg til.