Norsk buhund

Norsk buhund

Norsk buhund er en mellomstor spisshund (tykk, dobbel pels, spisse ører og halen krøllet over ryggen) og har en kort, kompakt kropp. Voksne hannhunder har en høyde på 45 cm, tispene litt mindre, og de veier omtrent 14–18 kg. Den ullaktige underpelsen er dekket med en hard, glatt overpels som kommer i fargene hvete, svart, rød eller ulvegrå.

Norsk buhund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Norsk buhund
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Norsk buhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Hunder som ligner den norske buhunden, har blitt funnet i vikinggraver fra 900-tallet. Den er nært beslektet med islandsk fårehund og ble avlet frem for å være en allsidig gårdshund – gjeterens følgesvenn, vakthund og herder. Buhunden, som omtales som Norges nasjonalhund, brukes fortsatt som gårdshund i Norge.

Personlighet

Norsk buhund er en dristig, modig, aktiv hund, og er en flott familiehund for dem som ikke har noe imot en del røyting, som kan forekomme en eller to ganger i året, og for dem som kan trene opp hunden slik at bjeffingen kontrolleres! Dette er en super følgesvenn som er ideell for et aktivt hjem der den kan trenes opp i en eller flere hundesporter og få masse mosjon.

Helse

Norsk buhund er generelt en sunn og frisk rase, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Norsk buhund trenger en til to timers mosjon per dag. Den har arbeidet som hjelpehund for døve og har også gjort det godt i agility og lydighet, og vil trives når den får nye utfordringer. Gitt den tykke pelsen og geografiske røtter gjør den seg ikke særlig godt under varme forhold, så den bør holdes kald i varmt vær. Gå gjerne tur tidlig om morgenen / sent på kvelden om sommeren.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Buhundens doble pels røyter betydelig en eller to ganger i året, og i disse periodene anbefales daglig pelsstell. Ellers bør en gjennombørsting to ganger i uken være tilstrekkelig.