Norsk elghund

Norsk elghund

Norsk elghund er en mellomstor til stor spisshund (tykk pels, spisse ører og halen krøllet over ryggen) og er en kraftig hund med en kvadratisk kroppsform og kompakt kroppsbygning. Voksne hanner har en høyde på 52cm og veier 23 kg, og tispene er 49 cm høye og veier 20 kg. Den tykke, kraftige pelsen kommer i gråtoner med svarte tupper på håret på overpelsen.

Norsk elghund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Norsk elghund
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Norsk elghund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Dette er en gammel rase, og arkeologer har datert skjelettene til en lignende hund helt tilbake til 4000–5000 år f.Kr. Norsk elghund er en spisshund tilpasset elgjakt. Den vil spore elgen og bjeffe for å holde den på plass frem til jegeren kommer for å skyte. Norsk elghund ble første gang utstilt på et hundeshow i Norge i 1877 og brukes fortsatt til jakt i Skandinavia.

Personlighet

Norsk elghund er en vennlig, trygg som også er energisk og hardfør. Det er en naturlig vakthund som er høylytt, og som vil trenge tidlig trening for å kunne bjeffe på kommando. Dette er en god familiehund. Den er selvstendig, men trives sammen med sine kjære. Vær obs på at pelsen kan røyte kraftig.

Helse

Som mange andre raser kan norsk elghund lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Om lag en time daglig mosjon er nødvendig, selv om norsk elghund fint klarer mer. Dette er tross alt en hund som har blitt avlet frem for å kunne spore elg kilometer etter kilometer under tøffe forhold! Sørg for å holde den avkjølt i varmt vær.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den værbestandige pelsen til de norske elghundene består av en tykk, ullaktig underpels og en fyldig overpels, som er lengre på baksiden av bena og på nakken og halen. En gjennombørsting to eller tre ganger i uken anbefales, med daglig børsting i perioder med røyting.