Pointer

Pointer

Pointer er en muskuløs og grasiøs hund. Dens mest fremtredende trekk er den typiske pointer-holdningen med hale og forben hevet og hodet rettet mot byttet. De bærer hodet med stolthet. Pelsen er glatt, rett og kort med en enorm glans og kommer i flere farger – se rasestandarden for detaljer. Voksne hanner har en høyde på 63–69 cm og veier ca. 30 kg; voksne tisper måler 61–66 cm og veier ca. 26 kg.

Pointer
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mindre enn én gang i uken
Pointer
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Pointer
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Pointer-rasens eksakte opprinnelse er ikke helt klar; det er usikkert om de kommer fra spanske eller kontinentale pointere. Det som er sikkert, er at engelske pointerhunder kan dateres tilbake til de britiske øyer på 1600-tallet, der de ble brukt til å "peke" ut bytte for jegere. Disse tidlige hundene jobbet med greyhound-hunder i harejakt, der pointer-rasen ble brukt til å peke ut harer som greyhound-hundene så kunne fange. På begynnelsen av 1700-tallet ble vingeskyting utbredt, og det var her rasens virkelige ferdigheter ble tydelige. Den dagen i dag er pointere eksepsjonelle jakthunder.

Personlighet

Pointere er populære brukshunder. Som kjæledyr er de vennlige og hengivne, og trives godt med andre hunder og husdyr hvis de blir introdusert for dem tidlig i livet. De elsker å være en del av det som skjer i familien. De er ikke ideelle vakthunder, da de hilser alle velkommen på samme innbydende måte, men vil vanligvis bjeffe når noen kommer på døren.

Helse

Pointer-hunder er relativt hardføre hunder. Som for mange raser kan hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) forekomme, og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Siden de hovedsakelig er feltkonkurransehunder, trenger pointere mye trening. Etter valpetiden er fri galoppering en nødvendighet med jevne mellomrom. Man må være forsiktig når de slippes løs uten bånd, siden de er jakthunder som kan løpe av gårde på egen hånd. En frisk voksen hund trenger minst to timer daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Denne rasen har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell