Abyssiner

Abyssiner  

Abyssiner-katter er elegante mellomstore katter med sterke, lette kropper og lange, slanke ben. De har runde, kileformede hoder med karakteristiske små dusker på øretippene og store, mandelformede øyne. Den korte, tettsittende pelsen på abyssiner-katten har et karakteristisk "prikkete" utseende fra fargebåndene på hvert hår. Den mest kjente fargen er "rustrød", men det er også flere andre.

abyssinian
  • Pelslengde: Kort
  • Krav til pelsstell Mindre enn én gang i uken
abyssinian
  • Aktivitet Høy
abyssinian
  • Støy Lite

Opprinnelse

Abyssiner-katter minner om den afrikanske villkatten, huskattens stamfar. Historien om abyssiner-katten i Storbritannia er litt uklar, men det er sannsynlig at den ble tatt med tilbake via hærpersonell fra Abyssinia (nå Etiopia) på 1860-tallet. De tidlige abyssiner-kattene ble krysset med British Shorthairs og senere med orientalske raser. Langhårede abyssiner-kattunger har forekommet i kull i mange år, og fra 1970-årene har de blitt utviklet som en egen rase, kalt somalier.

Personlighet

Abyssiner-katter er stille, intelligente og nysgjerrige, og sies å sette pris på menneskelig selskap og knytte sterke bånd til sin familie. Den liker plass og aktivitet, er en god klatrer, og vil sette pris på en hage full av trær og høye steder. Abyssiner-katter er lekne, men har også en viss forstand, så de er ikke altfor uforsiktige!

Helse

Abyssiner-katter kan lide av en arvelig sykdom kalt pyruvatkinase-mangel, som kan føre til anemi. En pålitelig test er tilgjengelig for denne sykdommen, og potensielle eiere bør spørre oppdretterne om deres katter har blitt testet og er uten dette problemet. Et øyeproblem, kalt progressiv retinalatrofi, som forårsaker progressiv blindhet, har blitt identifisert i enkelte land, så det er verdt å spørre oppdretteren om dette også.

Opprinnelsesland

Abyssinia (Etiopia)

Andre navn

Abys, Bunny cat

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Abyssiner-kattens pels er lett å stelle. Den vil sette pris på børsting eller kjemming, og hvis du virkelig vil ha en "profesjonell" glans, kan du "polere" den ved å stryke forsiktig med et fuktig pusseskinn for å bringe ut glansen i pelsen. Som alle katter trenger denne rasen vanlige vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller