olsk owczarek nizinny

olsk owczarek nizinny

Polsk owczarek nizinny er en noe rektangulær, mellomstor hund med rufsete pels. Den er tettbygd, sterk og muskuløs. Den nokså lange, tykke pelsen har en hard tekstur med en myk underpels. Håret faller over øynene og kommer i alle farger. Voksne hanner har en høyde på 45–50 cm og veier 18–20 kg.

Polsk owczarek nizinny
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Polsk owczarek nizinny
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Polsk owczarek nizinny
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Polsk owczarek nizinny stammer sannsynligvis fra en hund som opprinnelig var fra Tibet/Mongolia. På reise med nomadiske grupper som gjeterhund utviklet den seg til den hunden vi i Nord-Europa kjenner i dag. Rasen sies å ha påvirket bearded collie, som den deler mange egenskaper med, fra da en polsk handelsmann ga tre hunder til skotske hyrder i 1514.

Personlighet

Polsk owczarek nizinny er livlig, lærer raskt og liker trening. Dette er en naturlig herde- og vakthund. Rasen er godmodig og er en våken følgesvenn i hjemmet. Den er hengiven overfor sine kjære og liker å være ved eierens side, men den kan i utgangspunktet virke reservert overfor fremmede den ikke kjenner.

Helse

Dette er generelt en sunn rase, men som mange andre raser kan den lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Dette er en aktiv hund som er avlet frem for å kunne jobbe under tøffe forhold, og den trenger rundt to timer mosjon per dag samt mulighet til å bruke hjernen. Og den vil ikke la seg skremme av dårlig vær! Den lange pelsen må åpenbart sjekkes for rusk og tørkes grundig etter turer.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen krever en del arbeid og må stelles hver dag. Polsk owczarek nizinny har ikke bare langt hår, men det er også tykt, og regelmessig børsting er nødvendig for å sørge for at den harde overpelsen og tykke, myke underpelsen ikke floker seg.