Mops

Mops

Denne rasens motto er "multum in parvo" – "mye i lite". Mopsen er en miniatyrhund med høyde rundt 25–33 cm som fullvoksen, men den er kompakt, muskuløs og overraskende tung med vekt på rundt 6,3–8,1 kg. Den korte, myke, glatte pelsen kommer i sølvfarge, aprikos, lysebrun eller svart.

Mops
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Mops
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Mops
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Dette er en rase med en lang, fremtredende historie som antas å ha kommet fra Kina, før de ble med handelsmenn til Europa, der rasen utviklet seg i Nederland før 1500-tallet. Mops-rasen ble uløselig forbundet med nederlandske kongelige og Huset Oranien, og da William III etter den ærerike revolusjon i 1689 ble konge i England, fulgte mopsen med ham, der den ble populær blant adelen.

Personlighet

Denne sjarmerende, godmodige miniatyrhunden er en glad og sosial følgesvenn. Disse små hundene har store personligheter, og mops elskes av både gamle og unge. Den kan være rolig og stille av seg, men han kan også ha sine rampete, klovneaktige øyeblikk. Dette er en super følgesvenn hvis du kan tilby den tiden den trenger – den liker nemlig ikke å være atskilt fra sine kjære for lenge.

Helse

De vanligste helseproblemene i rasen er relatert til det meget flate ansiktet, noe som kan føre til obstruksjon av luftveiene og pusteproblemer. Overtrening og overoppheting bør derfor unngås. De er også utsatt for øyeproblemer, og som mange andre små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd.

Mosjon

Mopsen trenger bare omtrent en halv times mosjon per dag, men vil gjerne pusle rundt med deg hele dagen og følge med deg på ulike gjøremål. Den må aldri trenes i varmt vær eller være i bilen selv i moderat varmt vær, da den kan få pusteproblemer.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den korte pelsen krever lite stell, men bør børstes gjennom en gang i uken. Rynken over hundens nese må imidlertid rengjøres daglig, og ørene og øynene må også kontrolleres hver dag.