Hellig birma

Hellig birma

Hellig birma er semi-langhåret rase med mørkere farger på ansikt, ben, ører og hale, og en blekt tonet kroppsfarge. Det er en nokså stor katt med tett kropp og korte ben. Hellig birman har blå øyne og fire helt hvite føtter. De fremre sokkene dekker bare føttene, men de bakre sokkene er lengre. Hodet er bredt og avrundet med mellomstore ører. Hellig birman-katter kommer i mange forskjellige farger.

Hellig birma
  • Pelslengde Lang
  • Krav til pelsstell En gang i uken
Hellig birma
  • Støy Lite
Hellig birma
  • Aktivitet Middels

Opprinnelse

Rasen har ikke noen klar, kjent opprinnelse, men vi vet at et par ble brakt til Frankrike rundt 1919, hvorfra rasen ble etablert i den vestlige verden. Hellig birman ble imidlertid nesten utslettet som rase under andre verdenskrig og ble tungt krysset med langhårede raser (hovedsakelig persere) og også siameser-linjer for å gjenoppbygge rasen. Fra begynnelsen av 1950-tallet ble rene hellig birman-kull igjen produsert. Den gjenopprettede rasen ble anerkjent i Storbritannia i 1965.

Personlighet

Hellig birman-katter er kjent som spesielt kjærlige og hengivne raser, etter å ha blitt avlet frem som følgesvenner over mange generasjoner. De er føyelige og stille. Hellig birman-katter er sosiale, smarte og vennlige katter, nysgjerrige og menneskekjære, men ikke for høylytte.

Helse

Enkelte unge hellig birman-katter viser tegn på nedsatt nyrefunksjon ved blodprøver. Betydningen er usikker, men enkelte kan senere utvikle nyresvikt.

Opprinnelsesland

Burma/Frankrike

Andre navn

Hellig birman

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Hellig birman har en myk og silkeaktig pels, men ikke så vanskelig å stelle som persere. Børsting en gang i uken med kam og børste kreves imidlertid for å holde pelsen fin. Hellig birman-katter som stelles fra ung alder, vil glede seg over den ekstra menneskelige oppmerksomheten som denne aktiviteten gir. Som alle katter trenger denne rasen vanlige vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller.